Tilbud i Aarhus: Fastende muslimer kan blive coronatestet efter solnedgang

0
1376
Arkivfoto

Aarhus Kommune og Region Midtjylland har lanceret et særligt tilbud til ramadan-fastende muslimer om at blive testet i tidsrummet 21-01. Skandaløst, mener DFs gruppeformand Peter Skaarup

Normalt lukker pcr-testcentrene klokken 20 i Aarhus, men i disse dage kan du blive coronatestet i tidsrummet kl. 21-01. I hvert fald hvis du bor i Gellerupplanen. I anledning af ramadan har Aarhus Kommune og Region Midtjylland nemlig valgt at holde ekstraordinært åbent efter solnedgang i testcenteret på Karen Blixens Vej i Brabrand. Det sker af hensyn til muslimer, der faster fra solopgang til solnedgang.

”Vi har en opgave med at tilbyde folk at blive testet, når det er muligt for dem. Og det her er så en speciel situation i den måned her. Og det gør vi så – også fordi kommunen beder os om at gøre det,” siger Region Midtjyllands lægefaglige direktør, Per Sabro Nielsen, til JP Aarhus.

Kommer ikke ud i dagtimerne under ramadan

Stadsdirektør Niels Højberg forklarer til avisen, at man har registreret et fald i testaktiviteten i dagtimerne under ramadaen, der slutter 12. maj.

”Der er relativt mange af dem, der faster, som ikke kommer uden for en dør i dagtimerne. Fordi vi har så stor en smitte i det område, foreslog vi, at man kunne blive testet om aftenen, når de har spist,” siger Niels Højberg til JP Aarhus.

Det nye ramadan-test-tilbud sker uden opbakning fra en lokal imam. Radwan Siad Mansour fra Fredens Moské i Gellerup siger til JP Aarhus, at han ved fredagsbønnen har sagt, at muslimer godt må lade sig teste i dagtimerne, selv om de faster.

”Der er ingen grund til at acceptere, at folk skal arbejde sent om aftenen, så længe der er givet tilladelse fra religiøs side. Det er slet ikke nødvendigt. De skulle have snakket med os først,” lyder det fra Radwan Said Mansour.

Skaarup: Trist og udansk

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at det er både trist og udansk at lave et særlig testtilbud i anledning af ramadan. ”Jeg kan næsten ikke holde det ud,” siger han til JP Aarhus:

”Det er skandaløst, at vi skal bruge penge på at sætte sundhedspersonale til at lave de her opgaver sent om aftenen og om natten. Det udløser ekstra udgifter for det danske samfund. Regeringen må svare på, hvad det koster danske skatteborgere, og om regeringen er enig i, at der skal tages hensyn til muslimer i sådan en grad,” siger Peter Skaarup til avisen.

Jakob Søgaard Clausen er 1. suppleant til Århus Byråd for Dansk Folkeparti.

Jakob Søgaard Clausen, der er kandidat til byrådet i Aaarhus for Dansk Folkeparti, er også kritisk. Han kalder tiltaget ”helt til grin”, når en imam i området ydermere afviser ønsket.

”De religiøse særhensyn har taget overhånd. Vi andre kan stå i timelange køer for at få en test, så vi kan komme til frisøren. Men i Gellerup kan man næsten ikke bevæge sig rundt uden at støde på en testenhed. Og nu vil kommunen så tilpasse sig et religiøst mindretals højtid og bruge endnu flere ressourcer på test i et område, hvor det i forvejen er svært at få opbakningen til testningen? Det er helt forkert – vi bor i Danmark,” skriver Jakob Søgaard Clausen til ditOverblik i en kommentar.