Thulesen Dahl støtter Støjberg: Rigsret er ude af proportioner

0
1839
Venstres næstformand Inger Støjberg fotograferet efter et samråd i folketingets retsudvalg for nylig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kritiserer Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen for at være i gang med at trække væk under sin næstformand, Inger Støjberg

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er i gang med at trække tæppet væk under Inger Støjberg, når han åbner for muligheden for at støtte en rigsretssag mod V-næstformanden.

Det siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til BT.

”Det er trist, og det er helt uforståeligt,” siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Et flertal i Folketinget har sat to advokater til at vurdere, om sagen om adskillelse af asylpar i Inger Støjbergs ministertid giver grundlag for en rigsretssag. Det fik søndag Jakob Ellemann-Jensen til at sige til Jyllands-Posten, at han vil bakke op om en rigsret, hvis advokaterne når frem til, at sagen kan bære det.

Men det vil være helt ude af proportion, mener Kristian Thulesen Dahl.

”Det er hans egen næstformand, vi taler om her. Når han selv åbner for at støtte en rigsretssag, bevæger han den her sag meget tættere på. De andre partier, herunder Socialdemokratiet, vil have langt lettere ved at skubbe på for en rigsretssag,” siger han til BT.

“Når han selv åbner for at støtte en rigsretssag, bevæger han den her sag meget tættere på”

Kristian Thulesen Dahl, formand for DF, til BT
Jakob Ellemann-Jensen sagde søndag, at han bakker op om en rigsretssag mod Støjberg, hvis de advokater, der skal vurdere instrukssagen for Folketinget, mener, at der er grundlag for det.. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg har selv erklæret sig uenig med Jakob Ellemann-Jensen på Facebook, og DF bakker Støjberg op. For selv om instrukskommissionen – også kendt som barnebrudskommissionen – før jul konkluderede i en delrapport, at beslutningen om at adskille asylpar, hvis bruden var under 18 år, var ulovlig, og at Inger Støjberg har afgivet urigtige oplysninger til Folketinget, så kan sagen ikke bære en rigsret, mener Kristian Thulesen Dahl. For en rigsret kræver, at der er sket uoprettelig skade, og det er ikke tilfældet med asylparrene, som var adskilt i nogle måneder.

“Det vil jo svare til, at du siger, at du ikke må drive minkerhverv i et år, og så får du det tilbage igen. Her der retablerer man, at de kommer sammen igen, så på den måde mener jeg ikke, det er uopretteligt,” siger han til BT.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

“Mærkeligt at Ellemann-Jensen går i den retning”

Kristian Thulesen Dahl understreger, at ministre altid skal overholde loven og give retvisende oplysninger. Men andre ministre har også administreret på kant med loven, uden at det er endt for rigsretten. I stedet har ministeren fået en næse eller har måttet trække sig som minister, påpeger Kristian Thulesen Dahl.

”Selvfølgelig skal retsprincipper holdes. Men det er et spørgsmål om, hvilken sanktion den her sag kan bære. Det her er ikke en sag, hvor det skal tages i brug. Derfor er det meget mærkeligt, at Jakob Ellemann-Jensen går i den retning,” siger Kristian Thulesen Dahl til BT.