Terrorplaner afsløret: To mænd og kvinde med IS-tilknytning ville sprænge bomber

0
1728
Politiet anholdt i december 2019 ca. 20 personer i en større politiaktion. Tre af de anholdte er nu tiltalt for at have haft planer om at lave et eller flere terrorangreb i Danmark og/eller udlandet. Arkivfoto: Kim Matthai Leland

To mænd og en kvinde, der er bosat i Københavnsområdet, er tiltalt for at planlægge terrorangreb. To af dem har dobbelt statsborgerskab. Kvinden er desuden tiltalt for at overføre penge til personer med relation til Islamisk Stat

Planen var uhyggelig: Ved hjælp af kemikalier skulle der fremstilles bomber, som skulle bruges til terrorangreb et eller flere steder i Danmark eller udlandet.

Sådan lyder anklagen mod to mænd og en kvinde fra Københavnsområdet, som nu står tiltalt for forsøg på terrorisme.

De to mænd på 22 år og 23 år og kvinden på 39 år er tiltalt efter straffelovens § 114, jf. § 21. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de tre anskaffede sig forskellige kemikalier og udstyr med henblik på at fremstille en eller flere bomber, der skulle  bruges ved et terrorangreb et ukendt sted i enten Danmark eller udlandet.

”Vi mener, at de tre personer havde anskaffet sig kemikalier og materialer, der gjorde dem i stand til at fremstille sprængstof, som skulle bruges ved et terrorangreb. Det er også vores opfattelse, at planerne mislykkedes, da de to mænd blev anholdt af politiet,” siger Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København, i en pressemeddelelse.

De tre personer blev anholdt i december 2019. Ud over tiltalen for forsøg på terrorisme er den 39-årige kvinde også tiltalt for finansiering af terrorvirksomhed ved at have overført penge via en mellemmand til personer tilknyttet terrorgruppen Islamisk Stat. Derudover er hun tiltalt for at ”have fremmet terrorvirksomhed ved at have hjulpet flere personer, der var tilknyttet Islamisk Stat”. Kvinden skulle bl.a. at have oprettet profiler på sociale medier og kommunikeret på internettet, ligesom hun er tiltalt for at have udbredt store mængder propagandamateriale fra Islamisk Stat på internettet.

Ifølge pressemeddelelsen har den ene af mændene samt kvinden dobbelt statsborgerskab. Anklagemyndigheden vil derfor nedlægge påstand om, at de to personer bliver frataget deres danske indfødsret og udvises af Danmark for bestandigt. Den tredje tiltalte har alene dansk statsborgerskab.

Sagen er planlagt til at begynde i starten af november ved Københavns Byret