Migrantkrisen: Cypern er den nye vej ind i Europa

0
1940
Migranter spiller fodbold på Kofinou asylcenter nær den sydcypriotiske kystby Larnaca, den 22. september 2021. Foto: Christina ASSI / AFP

Migranter har fundet en ny vej ind i EU fra den tyrkisk besatte nordlige del af Cypern. Ifølge FN-vagter ved grænsen er store grupper begyndt at gå over den til dels ubevogtede grænse

Den 180 kilometer lange grænse mellem det tyrkisk-besatte nord og selve Cypern bliver bevogtet af ubevæbnede FN-soldater fra en række lande. Soldaterne kan ikke gribe ind, men blot iagttage strømmen sydpå.

Situationen fik i sidste måned den østrigske Europaminister Karoline Edtstadtler til at aflægge området et besøg. Ifølge avisen Krone fortalte østrigske FN-soldater, at strømmen af migranter er steget markant i de senere måneder. I forvejen er strømmen af migranter til Europa steget betydeligt hen over sommeren.

”I de senere måneder har vi set langt flere migranter, der vil fra nord til syd,” forklarede oberst Rupert Koller til avisen og tilføjede:

”Vi kan ikke stoppe en eneste migrant. Det er absolut ikke vores opgave.”

I Cypern ser man det som et direkte overgreb fra tyrkisk side.

”Tyrkiet bruger migranterne som våben,” siger landets udenrigsminister Nikos Christodoulides. Han henviser til, at Cypern gennem de seneste fire år har modtaget relativt flere flygtninge og migranter sammenlignet med resten af EU. Han er i øvrigt i dag rejst til Libanon for blandt andet at tale migration med sin libanesiske kollega.

Vejen videre

Cypern er fortsat i forvejen det land i EU, der lider mest under migrantkrisen. Sidste år tog landet imod hvad der svarer til 8448 migranter for hver million indbyggere, hvilket er næsten ti gange gennemsnittet for EU-landene og næsten tre gange så mange relativt set som Grækenland. Men ikke mange får opholdstilladelse – ud af de sager, der er afgjort, har kun otte procent fået ja til at blive i landet.

Landet har fået en aftale med Libanon, hvorfra mange af migranterne starter, om at sende dem tilbage. I flere tilfælde har landets kystvagt tvunget både med migranter til at vende om. Men Cypern har ikke samme muligheder for et såkaldt push back ved den midlertidige grænse mod den besatte del af øen.

Cypern er ikke med i Schengen samarbejdet, men der er mange og gode forbindelser fra øen til Grækenland. Her kan de afviste migranter så prøve deres held.

Kilder: Krone, Eurostat, Cyprus Mail