Åbningstale kritiseres for ”bullshit”: Langt fra ord til handling hos statsministeren

0
1772
Statsminister Mette Frederiksen under åbningstalen i Folketinget tirsdag den 5. oktober 2021. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at statsminister Mette Frederiksens åbningstale er meget langt fra den politik, regeringen står for i virkeligheden

Forblommet og bullshit.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er ikke imponeret over den tale, som statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag holdt ved Folketingets åbning.

Jo, meget af det lyder godt. Men når budskaberne i statsministerens tale holdes op mod virkeligheden, så er der meget langt fra det Mette Frederiksen gør og til det hun siger, mener Kristian Thulesen Dahl:

”Der var så mange ting i talen, hvor det er som om, det er skrevet efter, hvad der lyder godt i folks ører, men hvor man – hvis man bare tjekker en lille del af indholdet – finder ud af, at hun slet ikke gennemfører det hun i virkeligheden står og siger,” sagde han efter åbningstalen til DR.

”Bullshit bingo”

Overfor Ritzau betegner Kristian Thulesen Dahl direkte en del af talen som ”bullshit bingo”. For eksempel dette afsnit:

”Den demokratiske samtale har brug for nye vitaminer. Fragmenteret. Overfladisk. Nok også for hård. Vi kender det alle sammen. Især på de sociale medier”.

”Helt ærligt, under coronaen, hvor har hun selv kommunikeret til danskerne? Har hun ikke netop kommunikeret på Facebook og Instagram, og hun har ikke villet stille op til interview, når journalister har spurgt. Så der er en afgrund til forskel mellem det, som hun siger, som lyder meget rigtigt, og så den måde hun selv effektuerer tingene på,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

“Har hun ikke netop kommunikeret på Facebook og Instagram, og hun har ikke villet stille op til interview, når journalister har spurgt”

Kristian Thulesen Dahl til Ritzau om statsministerens ønske om styrke den demokratiske samtale
DFs formand Kristian Thulesen Dahl, der her interviewes af TV2, mener at der er langt fra statsministerens ord i åbningstalen og til hendes faktiske handlinger. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Lover færre lovforslag – og gør det modsatte

I et andet afsnit lød det sådan her fra Mette Frederiksen – med de mange punktummer og korte sætninger, som statsministeren og taleskriverne har gjort til hendes varemærke:

“Mindre forhastet lovgivning. Hellere færre og til gengæld bedre gennemarbejdede forslag. Og ikke mindst – mere tid til, at alle I, der skal få lovforslagene til at virke for borgerne og virksomhederne – ikke væltes omkuld af lovmøllen”.

Om det budskab siger Kristian Thulesen Dahl:

”Hun siger, at vi skal lave aftaler på en ny måde herinde i Folketinget. Vi skal skrive ind hvordan ting skal gennemføres og implementeres i praksis. Men altså: I aftes lavede vi en stor landbrugsaftale, hvor der ikke er de afsnit, som hun nu siger skal være reglen. Hun siger også, at der skal være færre lovforslag, men når man renser for corona, så er der lige så mange lovforslag, som der plejer at være,” siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

’Nærhospitaler’ skaber falske forhåbninger

Statsministeren lancerede også en plan om at etablere nærhospitaler:

“Som noget nyt vil vi etablere nærhospitaler. Hvor kommuner, regioner og alment praktiserende læger kan arbejde tættere sammen om patienten. Det bliver mere trygt,” sagde hun.

Men heller ikke det budskab får ros fra Kristian Thulesen Dahl. Han mener nemlig, at Mette Frederiksen lover noget, der ikke er dækning for.

”Ved at tale om nærhospitaler giver hun folk et indtryk af, at det gamle sygehus vender tilbage. Men det er jo ikke det, der er tale om. Hun vil lave sundhedscentre ligesom dem, vi andre også ville lave før sidste valg, hvor vi lagde en plan frem for, hvordan vi kan få nærheden tilbage i sundhedssektoren. Nu kommer statsministeren så og taler om nærhospitaler. Det vil skaber nogle skuffelser, for det er ikke det, hun vil levere,” siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Hele statsministerens tale kan læses her