De svenske politikere er tvunget til enten af ændre lovene eller også acceptere at migranter normalt ikke kan udvises, selvom de begår alvorlig kriminalitet
Der er vist første gang, en voldtægtssag er blevet et centralt tema i årets 1. maj taler i Sverige. Men særligt de borgerlige politikere kunne ikke lade være med at trække en ny afgørelse fra landets højesteret frem, der forhindrer at en voldtægtsmand – og andre som ham – kan blive udvist. Og det på trods af at socialdemokraterne i regeringen længe har lovet at gøre det modsatte, nemlig at gøre det nemmere at udvise kriminelle.
Selve udåden sket sidste sommer i byen Linköping 200 kilometer sydvest for Stockholm. Her overfaldt en somalier en sovende kvinde i sit hjem og voldtog hende. At hun undervejs vågnede, fik ham ikke til at stoppe.
Både byret og landsret havde dømt den 33-årige somaliske mand til udvisning i mindst ti år og en fængselsstraf på et år og ti måneder. Da han ikke har nogen særlig stærk tilknytning til Sverige og heller ikke familie i landet, blev han også dømt til udvisning. Den oprindelige dom blev bekræftet af landsretten.
Manden er tidligere dømt for narko og for spirituskørsel, men overfaldet og voldtægten blev af anklager og dommerne set som langt mere alvorligt. Efter svensk retspraksis stod han til en fængselsdom på over to år, men da han også blev dømt til udvisning, fik han rabat på fængselsdommen. Nu får han altså både rabat og slipper for at blive sat på et fly til Somalia.
Voldtægtslandet Sverige
Beslutningen fra højesteret er truffet med det mindst mulige flertal blandt dommerne. At højesteret overhovedet tog sagen op, vakte kritik fra den offentlige anklager, men dommerne er ikke forpligtede til at forklare, hvorfor de lige syntes, at de skulle se på sagen igen. Flertallet blandt dommerne lagde vægt på at den somaliske voldtægtsmand har været i Sverige i mere end fire år, hvilket i deres vurdering er nok til at beskytte ham mod udvisning.
Dommen overrasker ikke blot politikerne i Sverige, men også mange jurister. Det er yderst sjældent, at landets højesteret finder det nødvendigt at beskæftige sig med en ordinær straffesag. Det sker typisk for at fastlægge en ny retspraksis eller med andre ord: med sin afgørelse lægger højesteret op til at det bliver endnu sværere at udvise kriminelle migranter fra Sverige.
Sagen virker endnu mere grotesk i et land, hvor antallet af sexovergreb er voldsomt stigende. Svenskerne gennemfører en årlig tryghedsundersøgelse og den seneste fra 2018 viser, at mere end syv procent at alle kvinder har været udsat for et overgreb i det forløbne år. Blandt unge kvinder er det ikke mindre end hver tredje, der er blevet forulempet.