Peter Kofod: Bøller og islamister skal ikke have lov at true ytringsfriheden

0
2731
Justitsminister Søren pape Poulsen (K) på dagens samråd om ytringsfrihed, som Dansk Folkeparti havde taget initiativ til. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti havde torsdag justitsministeren i samråd om sikringen af ytringsfriheden. Her oplyste ministeren, at Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludan er udsat for en ”alvorlig trussel” fra militante islamister og folk fra bandemiljøet

”Det må aldrig være sådan, at autonome, voldsparate bøller og islamister skal bestemme hvem og hvor man må ytre sig og om hvad. Ytringsfriheden skal ikke bare være en formel rettighed i grundloven. Det skal være en reel rettighed”.

Det siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod, efter at partiet torsdag havde kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd i Retsudvalget om sikring af ytringsfriheden ved demonstrationer.

Baggrunden er de seneste ugers ballade i forbindelse med Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludans anti-islam demonstrationer i hovedstadsområdet. Truslen om nye uroligheder har flere gange fået politiet til at nedlægge forbud mod Stram Kurs’ demonstrationer.

Stærkt bekymrende, mener Dansk Folkeparti, som på samrådet ville have justitsministeren til at redegøre for baggrunden for aflysningerne og til at forklare, hvordan ytrings- og forsamlingsfriheden sikres.

For at understrege, hvor vigtig sagen er for DF, deltog hele syv folketingsmedlemmer i samrådet, heriblandt partiformand Kristian Thulesen Dahl:

”For os er det her et meget vigtigt tema. Ytrings- og forsamlingsfriheden er helt afgørende, og vi ser det her som en definerende tid for, hvordan vi ser på ytringsfriheden i Danmark,” siger Peter Kofod.

“Vi ser det her som en definerende tid for, hvordan vi ser på ytringsfriheden i Danmark”

Peter Kofod, retsordfører (DF)
Hele syv medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe deltog i dagens samråd. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Trusler mod Rasmus Paludan

Og der er grund til bekymring, fremgik det. Justitsminister Søren Pape Poulsen oplyste, at Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at der lige nu er alvorlig sikkerhedstrussel mod Rasmus Paludan. En trussel der kommer fra militante islamister og personer i bandemiljøet.

”På baggrund af trusselsvurderingerne fastlægger PET løbende et passende beskyttelsesniveau i forhold til Rasmus Paludan, for det er også politiets opgave at forebygge og afværge farer for enkeltpersoners sikkerhed. Beskyttelsen af de grundlæggende rettigheder er ikke meget værd, hvis vi ikke kan beskytte dem, der gør brug af dem,” sagde justitsministeren.

Han gav en længere redegørelse for urolighederne den 14.-15. april, hvor en lovligt anmeldt demonstration af Rasmus Paludan på Nørrebro udløste næsten 13 timer med hærværk, brandstiftelse og angreb på politiet.

”Modstandere af Stram Kurs forsøgte efter få minutter at overfalde Rasmus Paludan, der måtte eskorteres væk fra pladsen. Som jeg har fået det oplyst, begyndte urostiftere at maskere sig, rive stilladser ned og sætte ild til biler, cykler, containere og skraldespande. Der blev også affyret fyrværkeri og kanonslag mod politiet, lige som der blev kastet med løbehjul, cykler og sten. For at genskabe ro i området, fandt politiet det nødvendigt at anvende tåregas,” fortalte Søren Pape Poulsen i samrådet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og formanden for Folketingets retsudvalg Peter Skaarup. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Over 70 anholdelser

Balladen bredte sig til bl.a. Christianshavn, og dagen efter opstod nye uroligheder i Albertslund, hvor der var anmeldt en ny Stram Kurs-demonstration, som dog aldrig blev gennemført, fordi politiet nedlagde forbud mod den.

I alt modtog politiet omkring 300 anmeldelser, herunder 150 anmeldelser om ildspåsættelser. Der blev anholdt over 70 personer, hvoraf otte personer blev varetægtsfængslet for blandt andet brandstiftelse og grov vold mod politiet.

Rasmus Paludan og Stram Kurs har siden afholdt flere demonstrationer, senest i forbindelse med 1. maj i Fælledparken. Justitsminister Søren Pape Poulsen understregede i samrådet, at ”politiet også fremover vil være talstærkt tilstede ved de demonstrationer, hvor det vurderes nødvendigt”.

Rasmus Paludan forlader sin demonstration i Fælledparken i København, onsdag den 1. maj 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”Politiet er på en svær opgave her, og som Rigspolitichefen har understreget, så er det en af politiets allervigtigste opgaver at kunne sikre at borgerne kan anvende deres grundlovssikrede rettigheder, og jeg ved, at politiet tager det ansvar yderst alvorligt. Politiet skal beskytte borgernes forsamlingsfrihed og sikre den offentlige fred og orden. Det der denne svære balance, som i nogen tilfælde fører til, at konkrete demonstrationer ikke kan gennemføres,” sagde justitsministeren, som tilføjede, at han er overbevist om, at politiet gør alt for at få opklaret, hvad der skete under urolighederne, og få stillet de ansvarlige til ansvar.

“Som Rigspolitichefen har understreget, så er det en af politiets allervigtigste opgaver at kunne sikre at borgerne kan anvende deres grundlovssikrede rettigheder”

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

DF: Udvisninger det mest effektive

Peter Kofod er tilfreds med justitsministerens redegørelse.

”Jeg synes han gav fornuftige svar. For os er det helt afgørende, at vi ikke går på kompromis med grundlæggende rettigheder som ytringsfrihed og retten til at forsamle sig,” siger Peter Kofod, som har et klart svar på, hvad der vil være det mest effektive middel mod optøjerne:

”Det mest virksomme vil være udvisninger. Bøller og islamister, der ikke har dansk statsborgerskab eller har dobbelt statsborgerskab, skal ud. Danmark skal ikke være rugekasser for sådan nogle ballademagere,” siger DFs retsordfører.