Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har lavet en aftale om en ny og bredere seniorpensionsordning. Aftalen får ros fra Ældre Sagen
Der er ros fra Ældre Sagen til den aftale om seniorpension, som regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre torsdag blev enige om efter flere ugers forhandlinger.
Aftalen, som træder i kraft 1. januar 2020, vil omfatte 17.150 personer, når den er fuldt indfaset. Den betyder, at man kan søge om seniorførtidspension seks år før pensionsalderen, hvis man ikke er i stand til at arbejde mere end 15 timer om ugen. I dag er kravet, at man højest kan arbejde 7,5 timer om ugen. Den nuværende ordning, som kun omfatter 8.700 personer, kan kun søges de sidste fem år før folkepensionsalderen.
Ordningen bliver modtaget af Ældre Sagen med et ”den skal være så velkommen”:
”Med aftalen bliver det lettere for nedslidte at forlade arbejdsmarkedet. Det er meget vigtigt, at visitationen baseres på en økonomisk uafhængig og lægefaglig vurdering, hvilket har været et vigtigt punkt for os for at undgå kassetænkning,” siger Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen, i en pressemeddelelse.
Vil få konkret betydning
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger til TV2, at ordningen vil få konkret betydning for nedslidte danskere:
”Det har været vigtigt for os at vise, at det her ikke bare er politiske diskussioner. Vi udmønter diskussionerne i noget, der rent faktisk får betydning for nedslidte,” siger Kristian Thulesen Dahl.
Den radikale leder Morten Østergaard glæder sig over, at ordningen vil gælde alle, uanset job:
”Det er det vigtigste for os. At nutidens nedslidte ikke skal være kastebold i valgkampen. Vi forventer, at 5000 personer vil gå ind i ordningen hvert år. Det vil vi holde øje med for at sikre, at den får effekt,” siger han til TV2.
Læs aftalen her: Seniorpension: Værdig tilbagetrækning for nedslidte
FAKTA OM NY SENIORPENSION
- Der indføres en ny helbredsbetinget tilbagetrækningsordning, seniorpension, målrettet nedslidte seniorer. Betingelserne for at komme på seniorpension er:
- Man har seks år eller mindre til folkepensionsalderen
- Man har arbejdet i 20-25 år
- Man har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre
- Arbejdsevnen vurderes på grundlag af helbredsmæssige oplysninger og i forhold til seneste job. Der skal ikke iværksættes indsatser med henblik på at udvikle arbejdsevnen. Det betyder, at man ikke kan blive henvist til andre typer job. For eksempel kan en murer, der ikke kan arbejde mindst 15 timer – eller godt to dage – om ugen som murer, ikke blive henvist til et job i en butik.
- Ydelsen under seniorpension svarer til niveauet for førtidspension på 18.875 kr. pr. måned for enlige og 16.044 pr. måned for gifte/samlevende (2019).
- Den konkrete administration af seniorpension skal fastlægges i forbindelse med udmøntningen af aftalen.
- Den ny seniorpension skal træde i kraft 1. januar 2020 og erstatte den nuværende seniorførtidspension.
- Det skønnes, at godt 17.000 fuldtidspersoner vil være i ordningen, når den er fuldt indfaset i 2025.