Stop for ekstremist-skoler i Sverige

0
1918
Det svenske sikkerhedspoliti Säpo. Foto: Säpo

Mens danske politikere ikke kan tage sig sammen til at lukke skoler, der bliver drevet af ekstremister, så gør Sverige kort proces

I Sverige er det sikkerhedstjenesten Säpo, der skærer igennem. Säpo kræver direkte loven om skoledrift ændret, så den selv får beføjelser til at lukke de værste skoler. Ifølge flere medier, herunder svensk tv SVT, så er der i dag et tocifret antal skoler og børnehaver, der drives af ekstremister og hvis dagligdag har en sådan karakter, at de umiddelbart bør lukkes eller i det mindste sættes under opsyn.

”Personer, som vi har overvåget og modarbejdet, har startet og drevet skoler. Det drejer som om adskillige aktører og mere end ti skoler i alt,” siger den operative chef i Säpo, Johan Olsson til SVT. Han anslår, at skolerne både er grundlagt for at skaffe finansiering til andre formål og for at påvirke børn fra muslimske miljøer i en ekstremistisk retning.

Anklagerne mod skolerne er ganske mange. De bryder skoleloven ved at adskille drenge og piger, samtidig har sikkerhedstjenesten en stærk mistanke om, at lærere på skolerne forsøger at radikalisere selv helt unge elever. Endelig følger mange af dem, hvad politiet kalder en voldsbejaende ideologi.

Det er det sidste, der får Säpo til reagere, og det er ved denne åbne støtte til vold og terror, at svenskernes grænse er nået. Og for nylig foreslog en statslig kommission, at man skal aktivt bekende sig til og arbejde for demokrati. Säpo går videre end det.

”Der er brug for regler, så hverken voldsbejaende ekstremister eller andre antidemokratiske kræfter har lov til at drive skoler. Skattepenge skal ikke gå til at drive skoler, som ikke bygger på demokratiske værdier,” siger Johan Olsson fra Säpo videre.

Støtte fra politikere

Kritikken fra det svenske sikkerhedspoliti vækker opsigt i både svenske medier og blandt politikere. Den liberale politiker Roger Haddad, der selv er født i Libanon og som nu sidder i Riksdagen, siger direkte, at al støtte til de ekstreme, muslimske skoler skal stoppes. Han nævner i en kronik den muslimske friskole Römosseskolan i byen Angered, der gerne vil ekspandere og lave en afdeling i Göteborg, selvom den allerede nu er på myndighedernes overvågningsliste.

”I efteråret mistede Vetenskapsskolan sin tilladelse til at drive skole, fordi undervisningen havde religiøse indslag klart i strid med skoleloven. Skolen delte sine elever op (efter køn, red.) og var forbundet med religiøst, radikal islam. Og der var mistanke om at skolepengene blev brugt til at finansiere terrororganisationer,” skriver Roger Haddad.

Den samme mistanke går igen i dagens udmelding fra Säpo. De har netop set på de muslimske friskoler, fordi lærere og andre ansatte var under overvågning for at støtte terror.

Kilder: TT, SVT, Expressen