Morten Messerschmidt (DF) vil have parlamentarisk komite til at undersøge, hvordan den lytterløse Radio Loud kunne vinde DAB-udbud. Kulturminister Joy Mogensen (S) grillet i to timers samråd, hvor hun igen-igen afviste, at Folketinget kan få indsigt i centrale papirer
Tålmodigheden med kulturminister Joy Mogensen (S) er nu så lille hos en række af Folketingets partier, at den minder om lytterskaren til den nye ungdomskanal Radio Loud, dvs. at den er nærmest ikke eksisterende.
Joy Mogensen var i dag i et mere end to timer langt samråd i Folketingets kulturudvalg om Radio Loud. Men trods utallige spørgsmål og opfordringer til ministeren, så vil hun ikke hjælpe udvalget med at fremskaffe en række centrale dokumenter, der kan belyse, hvordan Radio Loud kunne vinde udbuddet af den nye DAB-kanal foran Radio 24syv. Et udbud, der sikrer Radio Loud 261 millioner kroner over de næste fire år.
Helt konkret kræver Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Venstre at få adgang til at se Radio- og tv-nævnets interne korrespondance om udbuddet. Men det ønsker nævnet ikke at udlevere, og det kan kulturministeren ikke ændre på, forklarede hun i dagens samråd.
”Det er deres ret som uafhængigt udvalg, og det er en ret, som netop skal sikre mod politisk indblanding,” sagde Joy Mogensen.
“Ministeren har pligt til at efterkomme Folketingets ønsker”
Men den begrundelse finder partierne helt uacceptabel.
”Ministeren har pligt til at efterkomme Folketingets flertals ønsker. Det kan ikke være rigtigt, at Folketinget, som holdes underrettet om hvad der foregår i Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets efterretningstjeneste, ikke kan få at vide, hvad der foregår i Radio- og TV-nævnet. Ligesom Folketinget kunne få indsigt i fortrolige dokumenter i DONG-sagen, så skal det også være muligt her,” siger Morten Messerschmidt (DF).
Han gjorde ministeren opmærksom på, at hun kunne få nævnets korrespondance udleveret via Kulturstyrelsen, som er under hendes resort. Men det afviste Joy Mogensen.
”Ministeren gjorde det ikke nemmere for sig selv. Hver gang vi smed en redningskrans ud til hende, punkterede hun den selv. Derfor får hun sværere og sværere ved at holde sig oven vande. Enten forstår hun ikke situationens alvor, eller også magter hun ikke at sætte sig igennem overfor sit embedsapparat, og jeg ved snart ikke hvad der er værst,” siger Morten Messerschmidt.
“Enten forstår hun ikke situationens alvor, eller også magter hun ikke at sætte sig igennem overfor sit embedsapparat”
Morten Meserschmidt om kulturminister Joy Mogensen (S)
Messerschmidt: Hele forløbet skal undersøges
Partierne er dog fast besluttet på, at materialet skal udleveres. Morten Messerschmidt foreslog i samrådet, at der nedsættes en parlamentarisk undersøgelseskomite, som kan granske hele forløbet omkring radioudbuddet, og det ser ud til at kunne samle et flertal.
Men hvorfor er det vigtigt at få undersøgt udbudsforløbet? Af flere grunde, ifølge Morten Messerschmidt:
For det første er det tydeligt, at der er begået processuelle fejl i udbudsforløbet. For det andet lever Radio Loud ikke op til reglerne, eksempelvis er radiostationens ledelse ikke uafhængige af andre medievirksomheder, sådan som det kræves i udbudsbetingelserne. For det tredje lever radiostationen ikke op til egne løfter om korrespondenter, variation i programudbud osv.
Og for det fjerde… nåh ja, så har den 261 millioner skattekroner dyre radioe ingen lyttere. I flere Gallup-målinger har der været så få lyttere, at de ikke har kunnet registreres.
Kvart milliard kroner
”Der er foregået noget, som ikke burde være foregået, og som ender med, at der går en kvart milliard skattekroner til en radiostation, som ingen lytter til. Det kalder på en grundig undersøgelse,” siger Morten Messerschmidt.
Kulturminister Joy Mogensen har selv erklæret sig åben overfor at få lavet en advokatundersøgelse om sagen. Men en advokatundersøgelse er ikke nok, fastslog den radikale kulturordfører Jens Rohde i samrådet.
”Der er bare ikke grundlæggende tillid til, at en advokatundersøgelse kan bryde de mure ned, der er i systemet. Jeg konstaterer igen, at vi har et system, der lukker sig om sig selv, og jeg synes i høj grad, at ministeren bidrager til det,” sagde Jens Rohde.