Sri Lankas regering giver udlandet skylden

0
2170
Sri lankanske soldater i St Sebastian Kirke i Katuwapitiya, hvor en bombe sprang under en påskegudstjeneste søndag. Foto by STR / AFP

Mens resten af verden stadig er i sorg og vrede over søndagens angreb på kristne og vesterlændinge i Sri Lanka, har landets egne ledere travlt med at give udlændinge skylden

Det er nu snart fjorten dage siden, at Sri Lankas politichef offentligt erkendte, at han havde modtaget en alvorlig advarsel fra en udenlandsk efterretningstjeneste om et forestående angreb. Advarslen skal direkte have nævnt den ene af de to grupper, der nu menes at have stået bag angrebene – National Thawheed Jama’ut. Men hverken han eller den politiske ledelse i landet greb ind eller blot øgede sikkerheden for kirker og hoteller.

I stedet lyder beskeden fra Colombo, at angrebet kun var muligt, fordi deres egne ekstreme muslimer havde fået penge og hjælp fra udlandet til at udføre angrebet. Regeringen forholder sig ikke til, at der har været meget ekstreme ledere blandt landets ti procent muslimer. Heller ikke at de terrorister, der nu er kendt med navn fra søndagens terror, selv har søgt træning og kontakter i udlandet.

Måske var det også en lettelse for lederne i Sri Lanka, at terrornetværket IS i dag tog ansvaret for søndagens bomber. Beskeden fra IS begyndte først at cirkulere som billeder af tre mænd, der udførte selvmordsangreb – billeder, der var sat på en sort baggrund med hvid skrift, der ofte bruges af IS. Senere hævdede så IS’ egen propagandaarm, at de srilankanske terrorister var deres krigere.

I beskeden kom der ikke yderligere oplysninger, som ikke var kendte i forvejen, hvorfor mange terroreksperter tenderer til at tvivle på påstanden fra IS.

En minister i Sri Lankas regering hævdede videre i dag, at angrebene var en gengældelse for drabene på muslimer i Christchurch i New Zealand for godt en måned siden. Igen uden at der blev fremlagt beviser eller bare fakta, der kan understøtte den teori. En talsmand for den newzealandske regering siger, at man er opmærksom på rygtet, men at man intet har set, der kan bekræfte det.

Christiansborg flagede tirsdag på halvt til ære for ofrene for søndagens terrorangreb på Sri Lanka, der kostede mindst 290 mennesker livet, heriblandt tre danske søskende. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Amerikanerne tavse

Det er sandsynligt, at det var amerikanske sikkerhedstjenester, der tidligere på måneden advarede ledelsen i Sri Lanka om et forestående angreb. Deres elektroniske overvågning af ekstreme islamistiske grupper gælder som den mest omfattende i verden. Derimod har amerikanerne været ganske tavse efter angrebet.

Amerikanerne har således ikke kommenteret på, om det var IS, der faktisk stod bag. IS har gerne pralet af andres ugerninger uden at have været en del af angrebene. Amerikanske medier har tjekket med deres kilder i efterretningstjenesterne for få bekræftet, om terroristerne i Sri Lanka har fået hjælp udefra – men foreløbig er de kun blevet mødt med tavshed.