DF og SF i handicapudspil: Unge skal ikke sendes på institution, fordi de fylder 18 år

0
3211
Karina Adsbøl, handicap- og ligestillingsordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Unge med handicap skal kunne blive boende i hjemmet, når de fylder 18 år. Det mener Dansk Folkeparti og SF, som er gået sammen om et fælles handicapudspil

Unge med alvorlige handicaps tvinges på institution, når de fylder 18 år. Så er det nemlig slut med en række kommunale støtteordninger, der gør det muligt for de unge at bo hjemme, f.eks. offentligt betalt overvågning, tabt arbejdsfortjeneste til forældre og aflastning i hjemmet.

Helt urimeligt, mener Dansk Folkeparti og SF. De to partier er gået sammen om et fælles handicapudspil, der skal gøre det muligt at videreføre de kommunale ordninger i op til fem år efter det fyldte 18 år.

”Unge med handicap skal – ligesom de fleste andre unge – have mulighed for selv at bestemme, hvornår de er klar til et liv på egne betingelser. Derfor skal der også sikres de unge et ”efterværn”, som sikrer den rette hjælp efter det 18. år. De skal kunne videreføre ordningen med tabt arbejdsfortjeneste, overvågning, aflastning m.v.,” lyder det i udspillet.

Familier opgiver kampen

Karina Adsbøl, handicapordfører for Dansk Folkeparti, fortæller, at hun har fået mange henvendelser fra ulykkelige familier, som enten har måttet sende et barn på institution eller videreføre hjælpen for egen regning.

”Der sker ofte det, at familierne opgiver kampen og så vælger at gå kvit og frit derhjemme og forsøger at få tingene til at hænge sammen. Min bekymring er, at der er alt for mange familier, der bliver ødelagt på den bekostning,” siger hun.

DF og SF foreslår, at ordningerne som udgangspunkt skal kunne videreføres i op til fem år. Men for en lille gruppe skal de kunne gøres permanente.

”En lille gruppe bliver aldrig klar til at forlade de trygge rammer i hjemmet, simpelthen fordi deres udviklingspotentiale ikke kan føre til liv i egen bolig eller måske eget værelse i på et bosted eller i et kollektiv. Derudover kan de ofte være så ramte af deres handicap, at de dør før deres forældre. I de få tilfælde bør der gives mulighed for en permanent videreførelse af den ordning, der gælder for børn under 18 år,” lyder det i forslaget.

Handicaporganisationer bakker op

Forslaget fra DF og SF får opbakning fra Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. Han siger til Kristeligt Dagblad:

”Det er et problem, vi genkender. 18 års-grænsen er jo et problem, for det er næsten, som om man så skal genop-finde sig selv. Det her lyder meget lovende. Det gode ved det er, at de unge mennesker ikke bliver henvist til et døgntilbud, der kan være meget dyrere end den anden løsning. Det kan være stigmatiserende og fremmedgørende,” siger Thorkild Olesen.

Billigere end døgninstitution

Men bliver en sådan ordning ikke meget dyrere end hvis barnet kommer på institution? Det mener de to partier ikke. Tal fra Børne- og Socialministeren viser, at en døgninstitutionsplads er 25.000-30.000 kroner dyrere om måneden end en ordning med tabt arbejdsfortjeneste og aflastning i hjemmet.

”Man tror det bliver meget dyrere, men det er et spørgsmål om, hvordan midlerne bliver brugt. Problemet i dag er, at der er stor forskel mellem kommunerne på, om familier eksempelvis kan få en BPA-ordning (Borgerstyret Personlig Assistance, red.). Det er også derfor, vi rejser dette forslag. Det bør nemlig ikke være afhængig af ens postnummer, om man kan få den rette hjælp,” siger Karina Adsbøl.