Søren Espersen om Meghan & Harry-kritik af det britiske kongehus: Det er så unfair

0
1537
Prins Harry og Meghan, der stadig bærer titlen hertuginde af Sussex, under interviewet med Oprah Winfrey. Foto: Harpo Productions/Joe Pugliese/Handout via REUTERS

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen er skuffet over den kritik, som prins Harry og Meghan Markle retter mod det britiske kongehus i et stort tv-interview. DFs superroyalist afviser i Berlingske påstanden om racisme i det britiske kongehus

Han er britisk gift, støtter Brexit, er superroyalist og har dækket det britiske kongehus som freelancejournalist i London i 1980erne. Berlingske kalder ham “det muligvis mest anglofile medlem af Folketinget”, og i den anledning har avisen interviewet DFs udenrigsordfører Søren Espersen.

For efter sidste uges opsigtsvækkende Oprah Winfrey-interview med den britiske prins Harry og hustruen Meghan Markle, vil Berlingske gerne vide, hvad Søren Espersen synes om sagen. Og han er mildest talt ikke begejstret.

“Både min kone og jeg taler meget om det,” siger Søren Espersen til Berlingske og fortæller, at de i hans hjem “ser op til dronning Elisabeth på samme måde, som vi ser op til dronning Margrethe”.

“Og vi føler, at prins Harry har været illoyal over for sin bedstemor (dronning Elisabeth, red.), og jeg tror det smerter hende utroligt meget,” siger han.

Søren Espersen mener, at det er unfair, at parret retter voldsomme anklager mod kongehuset i et tv-interview, som familien ikke kan tage til genmæle over for.

“At man kan sidde i to timer sammen med Oprah og bare levere sin egen del af sandheden. Det bryder jeg mig ikke om,” siger Søren Espersen.

Søren Espersen (DF) beskrives af Berlingske som “muligvis det mest anglofile medlem af Folketinget”. Han kalder Harry og Meghans interview med Oprah Winfrey for unfair. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Urimelige racisme-anklager

Det er ikke mindst racisme-anklagen mod kongefamilien, som Søren Espersen reagerer skarpt på. I interviewet med Oprah Winfrey fortalte parret, at et unavngivent medlem af familien under Meghans graviditet havde udtrykt bekymring for, at deres søn Archi ville blive for mørk i huden. En påstand, der har udløst voldsom debat i både USA og Storbritannien.

“I USA bliver det centrale billede, der nu står tilbage af den britiske kongefamilie, at de er racister. Det kan jeg bare ikke klare, når man ser, hvordan de har optrådt i alle ender og kanter og aldrig nogensinde har ytret én eneste sætning om det her,” siger Søren Espersen til Berlingske – og tilføjer:

“Det kan jeg ikke håndtere, det der. Jeg synes, det er så unfair, at det bliver hovedhistorien ud af et interview på to timer”.

Søren Espersen har delt et Twitter-opslag fra Brexit Party-lederen Nigel Farage. Farage hylder den britiske kongefamilie for at være dem i verdenshistorien, der har gjort mest for “people of colour”. Espersen er enig – som han påpeger, står dronning Elisabeth i spidsen for Commonwealth, der tæller mere end 50 lande med over to milliarder mennesker i alle hudfarver.

“Både dronning Elisabeth og hendes forgængere – i øvrigt også prins Charles – gør et kæmpe nummer ud af at være i Afrika og de gamle kolonilande,” siger Søren Espersen til Berlingske.

Interviewet i Berlingske kan læses her