Søren Espersen kritiserer handelsinitiativ: En støtte til Irans bestialske præstestyre

0
2317
Tusindvis af iraner har i mere end 100 byer demonstreret de sidste to uger mod præstestyret. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Danmark er blevet en del af handelsinitiativet Instex, som gør det muligt at handle med Iran trods de amerikanske handelssanktioner. Et helt forkert signal at sende, mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen

Mens tusindvis af iranere i flere uger har demonstreret mod det iranske præstestyre, så har Danmark nu valgt at tilslutte sig det europæiske handelsinitiativ Instex, som er en pengekanal, der sikrer, at der fortsat kan handles med Iran trods amerikanske sanktioner.

”Regeringen har besluttet, at Danmark bliver aktionær i Instex, fordi vi mener, at Danmark og Europa har en klar sikkerhedsinteresse i at bevare atomaftalen. Aftalen er vores bedste vej til at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben og til at forhindre yderligere eskaleringer i regionen,” oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Det er Frankrig, Tyskland og Storbritannien, som står bag handelsinitiativet. Danmark tilslutter sig sammen med Belgien, Finland, Holland, Norge og Sverige.

”At seks lande nu vil tiltræde Instex, og dermed slutter sig til Frankrig, Tyskland og UK, er et vigtigt signal om, at Europa står bag aftalen og er villige til at tage konkrete skridt for at bevare den,” lyder det fra udenrigsministeren.

Søren Espersen: Helt forkert at støtte præstestyret

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen er totalt uenig. Han mener at Instex-aftalen er det helt forkerte signal på nuværende tidspunkt, hvor befolkningen kæmper mod præstestyret. I en video, som Søren Espersen har lagt på Youtube, siger han:

”Der foregår lige nu en frihedskamp i Iran, i Teherans gader, hvor en masse demonstranter håber at kunne gør op med det bestialske præstestyre. Lige nøjagtig i den situation støtter Danmark så ikke demonstranterne, men Irans præstestyre og imamerne. Det er det helt forkerte tidspunkt at gøre det på”.

Søren Espersen mener, at Danmark i stedet burde støtte demonstranterne:

”Vi skal i stedet støtte iranske unge og ældre, som kæmper for at komme fri af det bestialske imamstyre i Teheran, som de har lidt under siden 1979,” siger han i videoen, som kan ses her:

Udenrigsminister Jeppe Kofoed understreger, at han er bekymret over Irans overtrædelser af atomaftalen:

”Jeg vil gerne understrege, at vi er ekstremt bekymrede over de iranske overtrædelser af atomaftalens bestemmelser. Vi har sammen med EU gentagne gange opfordret Iran til fuld efterlevelse,” siger han til Ritzau.

Uroen i Iran blussede op den 15. november og bredte sig hurtigt til mere end 100 byer. Protesterne var vendt mod præstestyrets økonomiske politik. I løbet af de 14 dage, hvor protesterne har stået på, er mere end 400 civile blev dræbt.