Søren Espersen: Forsvaret udsat for uværdig nedskæring

0
1342
Rusland rasler igen og igen med sabler i vores østlige nabolag, skriver Søren Espersen i Altinget. Her ses russiske kampvogn i Rostov-regionen tæt på Ukraine. Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov

Danmarks totalforsvar skal genopbygges, så vi kan forsvare os mod en fremmed magts angreb i 14 dage, mener DFs forsvarsordfører Søren Espersen

Det danske forsvar har alt for længe været udsat for en uværdig nedskæring og ’djøficering’. Det mener Dansk Folkepartis forsvarsordfører Søren Espersen, som nu slår til lyd for en markant oprustning. Står det til DF og Søren Espersen, bør Danmark leve op til sin forpligtelse overfor Nato. Det betyder, at vi skal bruge de påkrævede to procent af vores bruttonationalprodukt på Forsvaret. I dag bruger vi 1,4 procent, hvilket er 14 miliarder kroner for lidt årligt.

Søren Espersens indspark kommer i et indlæg i netmediet Altinget. Som optakt til forhandlingerne om et forsvarsforlig påpeger han, at tiden er løbet fra 1990ernes ’ekspeditionsforsvar’, der primært kan løse missioner i udlandet. Den nuværende situation med Rusland, der rasler med sablen i øst, islamisk terror og et hastigt fremrykkende Kina, kræver en tilbagevenden til det klassiske territorialforsvar. Det vil sige et forsvar, der kan gøre ondt på en angribende fjende og forsinke angreb så længe, at Nato kan komme os til undsætning.

Men det kan Danmark ikke i dag, påpeger Søren Espersen:

”Alle disse trusler kræver en militær tilstedeværelse i landet, så Danmarks forsvar kan opfylde sin primære forpligtelse og forsvare landets grænser i stedet for at udføre opgaver langt væk hjemmefra. Derfor bør vi gå væk fra ekspeditionsforsvaret og tilbage til det klassiske territorialforsvar. I den forbindelse er det dog et problem, at Forsvarets ressourcer står udmagrede tilbage efter årtiers negligering. Vi burde leve op til vores forpligtelse over for Nato og bruge de påkrævede to procent af vores bruttonationalprodukt med hovedfokus på at genopbygge vores totalforsvars kapacitet,” skriver Søren Espersen.

“Vi burde leve op til vores forpligtelse over for Nato og bruge de påkrævede to procent af vores bruttonationalprodukt”

Søren Espersen (DF), forsvaresordfører, i Altinget.dk

Brug for værnepligtige, kaserner, fly og kampvogn

Ifølge Søren Espersen er der brug for flere soldater – DF foreslår et optag på 10.000 værnepligtige om året – og flere fly, skibe, kampvogne mv. samt mere ammunition.

”Samtidig ser vi gerne genoprettelser af kaserner i gamle garnisonsbyer som Odense, Næstved og Sønderborg og for den sags skyld også genindførslen af gamle regimenter, som man allerede har gjort med det Slesvigske Fodregiment. Forsvaret er en historisk og stolt organisation, og det skal kunne mærkes, når man er en del af den,” skriver han.

“Forsvaret er en historisk og stolt organisation, og det skal kunne mærkes,” siger Søren Espersen. Foto: Carsten Lundager

Søren Espersen understreger, at Danmark realistisk set ikke vil kunne overvinde en invasion fra en overlegen magt. Men vi skal kunne holde fjenden stangen så længe, at vores Nato-allierede kan nå frem.

”I Dansk Folkeparti ser vi for os, at under de rette forudsætninger skal stile efter at kunne gøre modstand mod en fremmed magt i 14 dage. Vi har jo Nato’s musketered om ”én for alle, alle for én”, men vi skal også selv bidrage ved at have et troværdigt forsvar. Det ønsker vi at genindføre i Dansk Folkeparti, så vi aldrig mere skal opleve et 9. april,” skriver Søren Espersen.

Læs indlægget i Altinget her