Ellemann springer ud som begejstret EU-fan: ”Det er som at høre hans far”

0
1512
"Jeg er meget begejstret for det europæiske," siger Jakob Ellemann-Jensen til Politiken. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kritiserer i stort Politiken-interview regeringen for at være fodslæbende i forhold til EU. V-formanden vil aldrig være med til at melde Danmark ud af EU eller konventioner, fastslår han. DFs Peter Skaarup: ”Vi lader os ikke diktere af Venstres meget naive EU-begejstring”

“Jeg er meget begejstret for det europæiske, ja”.

Iført mørkeblå statsmandshabit erklærede Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen sig søndag som “full blown” EU-tilhænger i et stort interview i Politiken.

Over fire sider svarede han på spørgsmål om international politik, og her kritiserede den 47-årige Jakob Ellemann-Jensen den socialdemokratiske regering for at være for fodslæbende i forhold til EU.

“Der er en række udfordringer, som gør, at jeg ikke rigtig forstår behovet for at sige, at det her europæiske ikke rigtig er noget for os. Som regeringen gør. Tværtimod er det da i den grad nu, man skal stemple helhjertet ind og sige. ’Det her skal vi sørme sørge for at påvirke, så meget vi overhovedet kan,” lød det fra Venstre-formanden.

Han mener, det er et problem for Danmark, at vi er for fodslæbende.

“De andre ser på os som dem, der ikke rigtig vil. Når man er dem, der ikke rigtig vil, så risikerer man også at blive dem, der ikke rigtig bliver lyttet til. Det er ærgerligt, for jeg synes, at Danmark er et land, der har noget at byde på,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Politiken.

Jakob Ellemann-Jensen gav søndag et stort interview i Politiken om international politik.

”Der er lidt EU-sokker over det”

Hos Dansk Folkeparti bliver Venstre-formandens EU-begejstrerede udmelding modtaget med let sarkastisk distance. DFs gruppeformand Peter Skaarup siger til Ekstra Bladet:

”Der er lidt EU-sokker over det. Det er som at høre på Uffe Ellemann. Men det kan jo også være, at inspirationen kommer derfra,” siger Peter Skaarup med henvisning til Jakob Ellemans far, den forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der var kendt for sin store EU-begejstring og gerne fremviste sine sokker med EU-stjerner på.

Jakob Ellemann-Jensen afviser overfor Politiken, at han nogensinde vil komme til at melde Danmark ud af EU eller internationale konventioner. Men her gør Venstre-formanden regning uden vært, siger Peter Skaarup:

”Hverken DF eller de andre borgerlige partier vil nødvendigvis lade sig diktere af Venstres meget naive EU-begejstring,” siger Skaarup til Ekstra Bladet.

”Hverken DF eller de andre borgerlige partier vil nødvendigvis lade sig diktere af Venstres meget naive EU-begejstring”

Peter Skaarup til Ekstra Bladet

Han lader sig heller ikke overbevise af udtalelser fra Venstre-formanden om, at ”det er afgørende for Danmarks velfærd, hvis vi har et stærkt EU”:

”Jakob Ellemann lægger det frem, som om EU er løsningen på alt. Men EU satte ikke fødderne rigtigt i forhold til corona-vaccinationerne og tillader – hvad værre er – også tusinder af migranter at anløbe Sydeuropa, hvorefter de rejser op igennem Europa og måske ender i Danmark, England eller Sverige,” siger Peter Skaarup.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Ellemann: Vi kan sagtens være konstruktivt uenige

Dansk Folkeparti har tidligere meldt ud, at DF først vil pege på en statsministerkandidat efter valget. Den linje ligger fast, understreger Peter Skaarup.

”Det ændrer interviewet ikke på. Men Venstres mandater er ikke nok, hvis der skal komme et regeringsskifte på et tidspunkt,” siger Peter Skaarup.

Selv siger Jakob Ellemann-Jensen, at de blå partier sagtens kan arbejde sammen, selv om både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ønsker at melde Danmark ud af EU.

”Vi har været uenige om det europæiske i al den tid, Dansk Folkeparti har eksisteret. Det er dog nogle år. Vi har stadig haft et fremragende samarbejde med Dansk Folkeparti. Vi har dannet adskillige regeringer på grundlag af Dansk Folkeparti. Vi har kunnet føre politik sammen og kunnet være konstruktivt uenige,” siger han til Politiken.

Interviewet med Jakob Ellemann-Jensen i Politiken kan læse her