Sidste skoledag i det britiske parlament

0
1846
Pro-Brexit demonstranter foran parlamentet i London mandag. Foto: ISABEL INFANTES / AFP / Scanpix

Mens politikerne i London forsøger at tage stadig mere magt fra Boris Johnson, svarer han igen med at sende dem på ferie. Og stadig flere briter skammer sig over parlamentets opførsel

Aftenens sidste afstemning bliver endnu en gang om nyvalg. Det har oppositionen allerede stemt ned en gang og ventes at gøre det samme igen i aften. Det er første gang, at en leder af oppositionen i det britiske parlament har takket nej til chancen for et valg i utide.

Det bliver det sølle resultat af mere end en uge med skænderier og svigt i det britiske parlament. Med 52 dage til det britiske farvel til EU’s regler og politik viser stadig flere politikere, at de vil modarbejde Brexit. Og undervejs opfører de sig som uartige skolebørn.

Politikernes opførsel får stadig flere af de briter, der ellers er for medlemskab af EU, til at skifte side. Enten fordi de skammer sig over, hvor lumpent politikerne opfører sig. Eller fordi de direkte ser kampagnen mod Boris Johnson og mod Brexit som et forræderi overfor det klare flertal, der stemte for Brexit.

Klarest har Piers Morgan sagt det. Han er nok den mest kendte britiske tv-vært i dag og har aldrig lagt skjul på, at han ønskede, at Storbritannien blev i EU. Men nu har han fået nok og taler om en Brexit fiasko.

”Der er nu en kampagne i gang – styret af parlamentet – der vil forhindre Brexit. Som en, der stemte for at vi blev i EU, synes jeg, at det er totalt uværdigt. Hvis Storbritannien ikke leverer Brexit, så er der ingen grund til, at nogen af os overhovedet igen skal stemme.”

Han tilføjer, at det er svært at hævde, at Storbritannien er et demokrati, når politikerne forsøger at ignorere folkets vilje.

”Der er nu en kampagne i gang – styret af parlamentet – der vil forhindre Brexit”

Piers Morgan, tv-vært

Irsk visit

Den britiske premierminister stillede i dag op til nye angreb i parlamentet og før det i Dublin. Her mødtes han med sin irske kollega Leo Varadkar. De skulle endnu en gang at tale om det afgørende i striden om Brexit: den såkaldte backstop, som Irland insisterer på og som kan holde Storbritannien i EU i en evighed.

Leo Varadkar sidder ligesom resten af EU’s andre ledere på hænderne. Han siger, at Irland da gerne vil diskutere et alternativ til dette backstop, men det er helt op til briterne at komme med et nyt forslag. Allerede inden de to startede deres møde, sagde de til pressen, at der næppe ville komme et gennembrud, og sådan gik det også.

Premierminister Boris Johnson mødtes mandag i Dublin med sin irske kollega Taoiseach Leo Varadkar. Foto: Charles McQuillan/Pool via REUTERS

Mindre risiko ved Brexit

Den irske leder skal i stedet have brugt mødet til at belære sin britiske kollega om alt det, der i hans øjne er i vejen med Brexit. Selv irske medier begynder at tvivle på, om Varadkar gør det, irerne har brug for. Irland med sin store eksport af landbrugsvarer står nemlig til at tabe mest, hvis det kommer til en hård Brexit.

Blandt de mange andre nyheder om Brexit i dag er der særligt to, der springer i øjnene. Den britiske nationalbank Bank of England erkender, at den tidligere har overvurderet den økonomiske risiko ved Brexit. Tidligere har banken forventet et samlet tab svarende til otte procent af landets BNP – men anslår nu et tab, der er 30 procent lavere.

Og så har den hidsige formand for parlamentet, John Bercow, meddelt, at han ikke stiller op ved næste valg. Det sker efter at Bercows eget konservative parti leder efter modkandidater til ham, der i den grad har taget parti imod regeringen og partiet.