DF: Stil skrappere krav til kommuner om hjemmehjælp

0
1811
Hjemmehjælpen er blevet skåret så meget ned, at der i 2017 var 73.000 ældre, der ikke fik den hjælp, de havde behov for, viser ny undersøgelse fra Vive. Modelfoto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Andelen af svage ældre, der får hjemmehjælp, er næsten halveret i løbet af de sidste ti år. Dansk Folkeparti kræver en hårdere kurs overfor kommunerne

Selv om der er sat flere penge af til ældreområdet ved de seneste finanslovsforhandlinger, så er andelen af svage ældre, der får hjemmehjælp, næsten halveret på ti år. Det viser en ny undersøgelse, som får Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen til at kræve en skrappere kurs overfor kommunerne.

I følge undersøgelsen, som VIVE, Det nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, har lavet for Ældre Sagen, er andelen af svage ældre, der får hjemmehjælp, faldet fra 43 procent i 2007 til kun 25 procent i 2017. Det betyder, at 73.000 ældre ikke får den hjælp, de har brug for.

“Det er en voldsom velfærdsreduktion, som kommer oven i tal fra Sundhedsstyrelsen i sidste uge. De viser, at de ældre ikke er blevet friskere, selv om man forventede det. Og det viser, at til trods for, at der kommer flere ældre, bliver der ikke brugt flere penge på ældrepleje,” siger Jeppe Jakobsen til Ritzau.

“Vi bliver nødt til at tage langt hårdere fat på kommunerne end at prøve med guleroden. Vi må øremærke langt flere af deres penge til ældreplejen, hvis de ikke selv kan finde ud af at prioritere området. Det ligger lige for, at man i forbindelse med økonomiaftalerne sætter meget klarere rammer op for, hvad pengene bliver brugt til,” fortsætter han.

Jeppe Jakobsen peger på, at de ekstra midler, der er blevet sat af til ældre, ikke har kunnet modsvare besparelser ude i kommunerne.

“Jeg har lige fået svar på, hvordan det ser ud med de kommunale budgetter på ældreområdet i år. Og selv om det ser ud til, at der samlet set bliver brugt en lille smule mere, så er det langtfra nok til at dække de besparelser, der har været gennemført de senere år,” siger han til Ritzau.