SD går efter magten i 50 svenske kommuner

0
2251
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson. Foto: SD

Sverigedemokraterne satser på afgørende indflydelse i hver sjette svenske kommune efter næste valg i 2022 og meningsmålingerne er med dem

Sverigedemokraterne (SDs) ledelse har startet et uddannelsesprogram for de politikere, der med lidt held kommer til at sidde med den afgørende magt i omkring 50 ud af de 290 svenske kommuner. Meningsmålinger viser, at 1,2 millioner svenske vælgere – eller næsten hver femte – foretrækker det indvandringskritiske parti. Med store regionale forskelle vil det i nogle kommuner betyder borgmesterposter og i andre flertal sammen med andre borgerlige partier.

Traditionelt står SD stærkt i de gamle danske områder, Skåne og Blekinge, hvor partiet i dag leder fire kommuner. Men det nye politiske Sverigeskort rykker partiet frem i amter som Gävleborg nord for Stockholm og såmænd også i hovedstadsområdet med dets mange ghettoer. Og partisekretær Richard Jomshof går de enkelte kommuner nøje efter for at se hvor mulighederne ligger.

”Vi har studeret de enkelte valgresultater nøje. I hvilke kommuner er vi størst eller næststørst? Og hvor har vi en rimelig chance for at tage over,” forklarer han til avisen Expressen og tilføjer:

”Vi vil ikke bare vokse ude i kommunerne – vi vil styre dem og vi kommer til at styre flere efter næste valg.”

Richard Jomshof har det centrale ansvar for at uddanne de kommende ledere i de kommuner, hvor partiet står stærkest. Centralt er at lære at forstå og lægge budgetter. Samt at have gode relationer til andre politikere – især fra Moderaterna.

Afgørende skift

Mange af de nye vælgere kommer fra de traditionelle statsministerpartier, Socialdemokraterna og de konservative, Moderaterna. Og en ny analyse fra det store svenske analyseinstitut, Sifo, viser, at det bliver svært for de to partierne at hente vælgerne tilbage. De to partier har ganske enkelt ikke gode nok bud på de udfordringer, som mange svenskere oplever i forhold til utjekket indvandring.

Fremgangen kan også blive et gennembrud for partiet i Stockholm, hvor partiet ellers gennem en halv snes år er blevet holdet udenfor magten i Riksdagen. Sammen med de to klassiske borgerlige partier, Moderaterna og kristendemokraterne har SD ofte flertal i de løbende meningsmålinger. De tre partier har allerede et godt samarbejde i en række kommuner, for eksempel Ockelbo i det centrale Sverige, hvor de har flertal.

Fremgangen for SD bliver understreget af nye politiske forslag, der gør op med gamle svenske normer. Senest har Sverigedemokraterne foreslået, at en række sociale ydelser skal forbeholdes svenske statsborgere. Det gælder børnepenge og huslejehjælp, mens partiet også ønsker at skære i den høje svenske ulandshjælp.

Kilder: Expressen, Sifo, SVT