Regeringen vil undersøge, om fremmedkrigere kan straffes hårdere

0
1232
Statsminister Mette Frederiksen på vej til udvidet spørgetime. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2019

Statsminister Mette Frederiksen (S) lovede tirsdag i Folketingets spørgetid, at regeringen vil se på muligheden for at stramme loven for fremmedkrigere yderligere. Det skete i et svar til DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Han kalder det forrykt, at Danmark skal tage imod personer, der kæmpet for Islamisk Stat

Regeringen vil nu undersøge, om straffen kan skærpes yderligere over for fremmedkrigere. Det oplyste Mette Frederiksen (S), da hun tirsdag var til sin første spørgetid i Folketinget som statsminister.

Det er her, partilederne kan stille spørgsmål til statsministeren, og det var Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der ville have Mette Frederiksen til at forklare, hvordan regeringen vil forhindre, at flere fremmedkrigere, der har kæmpet for islamisk stat, kommer tilbage til Danmark.

Spørgetiden fandt sted, netop som IS-krigeren Ahmed Al-Haj blev fremstillet i et grundlovsforhør i Københavns Byret. Al-Haj blev mandag aften sendt fra Tyrkiet til Danmark, hvor han er sigtet for overtrædelse af terrorparagraffen. Han er nu varetægtsfængslet i foreløbig 27 dage, men stod det til Dansk Folkeparti, skulle Ahmed Al-Haj og andre IS-krigere slet ikke have mulighed for at komme til Danmark.

”Statsministeren har lovet, at de her mennesker ikke er velkomne i Danmark. Jeg synes jo det er forrykt, at mennesker, som har vendt Danmark ryggen og har kæmpet en bestialsk kamp, imod alle de værdier, som vi står for, at de nu vender tilbage og skal have dansk advokatbistand, lægehjælp og så videre. Så hvad vil regeringen gøre for at sikre, at der ikke kommer flere fremmedkrigere tilbage på dansk jord,” spurgte Kristian Thulesen Dahl.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl stiller spørgsmål til statsministeren. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Statsministeren svarede, at hun også ”fandt det fuldstændigt forrykt”, at Danmark skal tage imod fremmedkrigerne.

”Det understreger, at nogle af de internationale spilleregler, som vi har underlagt, beskytter de forkerte. Så det kunne tjene til en mere nuanceret diskussion af hele konventionsspørgsmålet,” sagde Mette Frederiksen.

Hun gjorde opmærksom på, at der allerede er ”rigtig mange fremmedkrigere”, som er vendt tilbage til Danmark.

”Jeg har selvfølgelig bedt justitsministeren se på, om vi kan stramme loven endnu mere, for de her mennesker hører ikke hjemme i Danmark,” sagde Mette Frederiksen.

Ny lov er taget i brug

Et flertal i Folketinget strammede for nylig loven, så man administrativt kan fratage fremmedkrigere deres danske pas, hvis de har dobbelt statsborgerskab. Statsministeren oplyste i spørgetiden, at der allerede nu arbejdes med de nye regler.

”Loven er taget i brug, mere kan jeg ikke sige, da der er tale om følsomme oplysninger. Men jeg vil gerne opfordre alle, der har ideer til, hvordan vi kan skærpe reglerne endnu mere, til at komme med dem. Alt vil blive modtaget med kyshånd. Vi vil gøre alt for at disse mennesker ikke kommer til Danmark,” sagde Mette Frederiksen.

Den 28-årig fremmedkriger Ahmed Al-Haj, der har dansk statsborgerskab, blev tirsdag fremstillet i et grundlovsforhør. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix