Udlændingestyrelsen skal gennemgå 900 syreres asylsager inden nytår for at se, om de kan hjemsendes. Men de første sager tyder på, at de kun vil føre til få hjemsendelser. DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard mener, at regeringen må indlede et samarbejde med det syriske styre om hjemsendelser
Det vakte opsigt, da udlændinge- og integerationsminister Mattias Tesfaye (S) i juni meddelte, at Udlændingestyrelsen inden udgangen af 2020 vil gennemgå 900 syriske flygtninges asylsager for at se, om deres opholdstilladelse kan inddrages og de kan sendes hjem.
Baggrunden er, at Udlændingestyrelsen har vurderet, at situationen i Syriens hovedstad Damaskus er så stabil, at syrere kan hjemsendes hertil. De 900 syrere er alle fra Damaskus-området, de har midlertidigt ophold, og det er tidligere blevet vurdert, at de ikke er personligt forfulgte.
Men der er ikke meget der tyder på, at Danmark kommer til at hjemsende hundredevis af syrere. Kristeligt Dagblad har fået en opgørelse fra Flygtningenævnet. Den viser, at nævnet siden juni sidste år har afgjort 18 sager om syrere fra Damaskusprovinsen, som har fået frataget deres opholdtilladelse fra Udlændingestyrelsen. Af disse er det kun sket i fire sager, at Flygtningenævnet har stadfæstet Udlændingestyrelsens afgørelse.
10 sager omgjort
I 10 sager har nævnet omgjort Udlændingestyrelsens afgørelse. De sidste fire sager er blevet sendt tilbage til Udlændingestyrelsen til revurdering.
Tallene får Peter Starup, lektor i udlændingeret på Syddansk Universitet, til at vurdere, at Damaskus-hjemsendelserne bliver vanskelige:
“Min vurdering er, at det langt fra bliver alle 900 syrere, der vil få inddraget opholdstilladelsen. Selv om Flygtningenævnet med fire stadfæstelser bakker op om hovedtesen – at man godt kan sende syrere tilbage til Damaskus – viser de her tal, at mange sager kan ende med omgørelser,” siger Peter Starup til Kristeligt Dagblad.
Kan nægte at rejse
Men selv når sagerne stadfæstes, er der ingen garanti for, at syrere, der mister opholdstilladelse, ender med at rejse hjem. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye erkendte tidligere på sommeren overfor BT, at syrere bare kan nægte at forlade landet. Danmark vil nemlig ikke samarbejde med Assad-styret. Derfor skal hjemrejse ske frivilligt. Ellers ender de på Udrejsecenter Kærshovedgaard.
Ministeren var dog optimistisk:
“Jeg forventer, at en del afviste syrere vil samarbejde med myndighederne og rejse frivilligt tilbage. Man skal huske på, at ca. 100 syrere sidste år valgte at rejse frivilligt fra Danmark til Syrien,” siger Mattias Tesfaye til BT.
Pia K: Nødvendigt at samarbejde med Assad-styret
Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard har kritiseret regeringens udspil om de 900 syrere for at være ren signalpolitik, uden reel effekt. Hun mener, at der skal gøres meget mere for at få syrerne hjemsendt, herunder samarbejde med Assad-syret.
“Det her ender jo i den evige debat om Assad-styret. Ja, han er en bandit, men vi formår jo ikke at sætte ham fra magten, og derfor er vi nødt til at samarbejde med styret for at få gang i hjemsendelserne,” siger Pia Kjærsgaard.
Hun vil nu lægge pres på regeringen:
“Vi plejer jo ikke at være blege for at forhandle med andre lande, som har et styre, vi ikke bryder os om, for eksempel Kina. Så kan vi også forhandle med Assad-styret. Det vigtigste er, at de her mennesker bliver sendt hjem,” siger Pia Kjærsgaard.
Tidligere artikler:
Tesfaye erkender: Hvis syrerne ikke rejser hjem, kan vi ikke gøre noget
DF-formand: Uforståeligt at regeringen ikke vil hjemsende syrere