Mette Frederiksens soloridt: Folketinget fik besked om nye coronakrav to timer før pressemøde

0
2386
Statsminister Mette Frederiksen (S) ankommer til fredagens pressemøde. Mindre end to timer tidligere var partierne blevet orienteret om de nyeste stramninger. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringens nyeste coronarestriktioner blev meldt ud til Folketinget mindre end to timer før fredagens pressemøde i Statsministeriet. Og partilederne blev indkaldt så sent, at DFs formand Kristian Thulesen Dahl ikke kunne nå frem fra Jylland. Han kritiserer regeringen for at sætte demokratiet ud af kraft

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i fredags kl. 18.30 fortalte danskerne om nye, skrappe coronarestriktioner på et pressemøde, var de øvrige partier i Folketinget blev orienteret om restriktionerne på et møde for partilederne, der fandt sted i Transport- og Boligministeriet kl. 16.30-17.30. Invitationen til dette møde blev udsendt fra Justitsministeriet kl. 13.44 – mindre end tre timer inden mødet skulle starte.

På det tidspunkt havde Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl netop parkeret sin bil i indkørslen foran hjemmet i Thyregod – efter at have tilbagelagt de 275 kilometer over Sjælland og Fyn fra Christiansborg.

Det fortæller han til Berlingske i dag:

“Jeg har ikke chance for at nå tilbage til København og deltage i det møde. Det giver ingen mening,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Jeg har ikke chance for at nå tilbage til København og deltage i det møde”

Kristian Thulesen Dahl til Berlingske

“Det er ikke engang blevet varslet, så jeg kan være med til et møde, hvor jeg som partileder skal orienteres om de ret voldsomme indskrænkninger i danskernes frihed, der bliver udmeldt kl. 18.30. Det er altså helt til hest,” siger han til Berlingske.

Dansk Folkeparti sendte i stedet sundhedsordfører Liselott Blixt, der bor på Sjælland, til mødet. Her blev hun og de øvrige partier orienteret om, at forsamlingsforbuddet ville blive sænket til 10 personer, at mundbind ville blive obligatorisk indendørs alle steder, hvor der er offentlig adgang, og at det ville blive forbudt at sælge alkohol efter kl. 22.

Fredagens pressemøde om corona i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ministre svarede aldrig på mails

Kristian Thulesen Dahl ser forløbet som udtryk for, at regeringen slet ikke ønsker at diskutere sine corona-initiativer med Folketingets partier. Og han er ikke alene. Berlingske har også talt med Venstres sundhedsordfører Martin Gertsen. Han fortæller, hvordan Venstre 14. september sendte en email til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med en anmodning om, at regeringen indkaldte partierne til en drøftelse af status på smitteudbredelsen og mulige initiativer som følge heraf. Men ministeren svarede aldrig. I stedet blev der dagen efter udmeldt nye restriktioner. På samme måde kom der heller ikke noget svar, da Venstres ledelse sendte en ny mail til flere ministre den 2. oktober med en ny anmodning om forhandlinger.

Regeringens sololøb fik tirsdag Kristian Thulesen Dahl til at skrive et længere indlæg på Facebook. Overskriften er ikke til at tage fejl af: DET ER GÅET FOR VIDT:

“NU må vi sige fra. Det er gået for vidt. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet regerer, som om de alene har flertallet her i landet. Men vi har demokrati og vi skal ikke finde os i, at det trædes under fode, fordi det passer ind i Socialdemokratiets strategi,” skriver Kristian Thulesen Dahl blandt andet.

Kristian Thulesen Dahls opslag på Facebook.

Hele Kristian Thulesen Dahl opslag kan læses her.

“Vi vil have demokratiet genindført”

Allerede fredag kritiserede Kristian Thulesen Dahl regeringens soloridt:

“Corona! Vi skal have demokratiet genindført, så det ikke alene er ét parti med regeringsmagt pt, som indskrænker danskernes frihed! Sådanne vigtige beslutninger skal basere sig på beslutninger i Folketinget! Af et flertal. Ikke kun en orientering kort tid før pressemøde!,” skrev han på Twitter.

Kristian Thuesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Minister: Der er ikke tid

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forsvarer sig i et skriftligt svar til Berlingske med, at der ikke er tid til længere politiske drøftelser, når der skal sættes ind overfor den hastigt stigende smitteudvikling.

“Hvis vi venter med at indføre restriktioner og indleder længere processer, så kommer vi for sent,” skriver ministeren, eller hans presserådgiver, i et svar til avisen.

Følg ditOverblik på Facebook