Patys morder ledte efter andre ofre

0
2317
Parisere samles den 21. oktober 2020 for at hylde gymnasielæren Samuel Paty, som blev halshugget af 18-årig islamist fordi han havde vist Muhammed-tegningerne som led i sin undervisning i ytringsfrihed. Foto: Bertrand GUAY / AFP

Abdouallakh Abouyezidovich Anzorov ledte i ugevis efter et passende offer for sit islamistiske had, før han mere eller mindre tilfældigt valgte at halshugge den franske skolelærer Samuel Paty

Det er avisen Le Monde, der har skaffet sig adgang til den russisk-fødte islamists mails og Twitter-opslag. Anzorovs jagt på et offer startede den 25. september. Samme dag som en 25-årige pakistaner angreb og sårede to tilfældige mennesker hårdt foran det tidligere hovedkvarter for satirebladet Charlie Hebdo.

Pakistaneren, der i franske medier omtales som Hassan A., troede at satireavisen stadig blev produceret på samme adresse som i januar 2015. Under angrebet den gang døde i alt 13 mennesker og nu var Hassan A. kommet for at fortsætte den udåd. Avisen er for længst flyttet, men det afholdt ham ikke fra at lade sin vrede gå ud over to tilfældige på gaden.
Og det inspirerede Anzorov. Avisen Le Monde har gennemgået aktiviteter på nettet og i dagene og ugerne derefter søgte han et offer. Mindst tre personer var i hans fokus – to af dem slap, fordi han ikke kunne finde ud af at finde deres adresser.

Samuel Paty var nemmere at finde. Mange vrede unge muslimer havde skrevet om hans undervisning og hans vilje til at diskutere ytringsfrihed – selv med dem i klassen. Og selvom Anzorov ikke fandt mandens hjemmeadresse, var der nok unge fra skolen, der ville udpege Paty for ham.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron viser sin respekt ved den terrormyrdede gymnasielærer Samuel Patys kiste. Foto: Francois Mori / POOL / AFP

Samme historie

Så for islamister som Abdouallakh Abouyezidovich Anzorov var historielæreren Paty blot det letteste offer, han kunne finde. Men det bestialske drab på ham synes at have galvaniseret flertallet af franskmænd i en grad, man ikke en gang så efter terrorangrebet på Charlie Hebdo. Billedet af en mand, der blev slagtet fordi han passede sit arbejde, berører mange.
Netop den fine avis Le Monde, der mere end noget andet medie i Frankrig har prædiket tolerance og accept af andres kultur, slår nu hårdt tilbage. Både ved at fortælle om Anzorov og om den verden af had, han levede i på nettet. Og ved at trække de store linjer op.

Tegninger fra den franske satiriske ugentlige avis Charlie Hebdo vises på facaden af ​​Hotel de Region i Montpellier. Foto: Pascal GUYOT / AFP

I en kommentar i avisen i dag sammenligner man de forskellige og forskelligartede islamistiske angreb igennem de seneste 30 år. Og finder at et bestemt mønster går igen, hvor vreden i lande fra Bangladesh til Algeriet opildner migranter i Vesteuropa til at begå ugerninger i islams navn. En virkelighed, hvor der ikke er plads til tvivl, men kun til had.

Alt sammen understøttet af et miljø på internettet, hvor unge og lidt ældre mænd lufter deres had til vestlig kultur og frihed. Et miljø, der ikke bliver angrebet, selvom mænd som Anzorov åbent taler om deres begejstring for de mest ekstreme ideer. For selvom han troede, at han var forsigtig i sin jagt på ofre, talte han uden hæmninger om sin begejstring for IS og andre ekstremistgrupper.

Kilder: Le Monde, Reuters, AFP.