Reddet på målstregen: TV-signal går ikke i sort den 1. april

0
5562
Arkivfoto

I sidste øjeblik bliver overgangen til nyt tv-signal udskudt i foreløbig tre måneder. “Godt at ingen mister tv-signalet midt under coronakrisen,” siger DFs kulturordfører Pernille Bendixen

150.000 tv-seere, som midt under corona-krisen stod til at få sort skærm den 1. april, kan nu ånde lettet op. Overgangen til et nyt tv-signal, som ville have slukket for antennesignalet til 150.000 fjernsyn fra før 2012 pr. 31. marts, bliver udskudt i foreløbig tre måneder. Dermed vil især mange ældre tv-seere fortsatte kunne se DR og TV2 på deres gamle fjernsyn. I hvert fald til og med den 30. juni.

”Det er glædeligt, at der nu er fundet en løsning, så ingen får sort skærm den 1. april. Nu får vi mere tid, så alle kan nå at finde en løsning. Vi står midt i en af de mest alvorlige situationer for vores land i mange år. Derfor var det vigtigt, at vi fandt en løsning, så alle kan se fjernsyn og få de vigtige beskeder, som myndighederne kommer med herunder coronakrisen,” siger DFs kulturordfører Pernille Bendixen.

Besluttet i 2015

Det var Folketinget, som i 2015 traf beslutningen om at slukke for antennesignalet i 2020. Det skete efter krav fra EU og fordi en del af frekvenserne skal bruges til mobil- og bredbånd. Omlægningen er temmelig kompleks rent teknisk, og derfor har det ikke været nemt at udskyde den. Men nu er det lykkedes, og på torsdag førstebehandler Folketinget et lovforslag om udskydelsen, som bliver endeligt vedtaget på tirsdag den 31. marts. Samme dag, som omlægningen skulle have været trådt i kraft.

”Det var den løsning, der kunne lade sig gøre. Det er lidt utilfredsstillende, at det skulle vare så længe. Der kunne godt have været banket i bordet tidligere, så det ikke skal vedtages her i sidste øjeblik,” siger Pernille Bendixen.

Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Sådan tjekker du om dit fjernsyn er klar

Hvis du vil vide, om dit fjernsyn kan modtage det nye såkaldte DVB-T2-signal, skal du gå ind på kanalplads 88 på dit fjernsyn. Hvis du kan se teksten “Det virker!” på kanal 88, er der ikke grund til at gøre yderligere. Hvis du ikke kan se teksten, kan du ikke modtage det nye tv-signal, og skal enten have en ny tv-boks eller købe et nyt tv. Men det behøver du nu først at gøre inden den 30. juni.