Radikal ordfører nægter at koble voksende antisemitisme sammen med muslimsk indvandring

0
9861
Kristian Hegaard, retsordfører, Det Radikale Venstre. Foto: Steen Brogaard

Den radikale retsordfører Kristian Hegaard afviste under dagens folketingsdebat om antisemitisme at svare på, om der er et særligt stort problem med antisemitisme i muslimske kredse. “At skabe splid mellem grupper er ikke gavnligt til at bekæmpe antisemitismen,” lød det fra Hegaard

Er der en sammenhæng mellem muslimsk indvandring i Danmark og antisemitisme? Mens flere partier under dagens debat i Folketinget om antisemitisme ikke tøvede med at sige, at jødehadet trives i visse muslimske miljøer, så nægtede den radikale retsordfører Kristian Hegaard at koble antisemitisme sammen med muslimsk indvandring.

Ordførere fra både borgerlige partier og Socialdemokratiet spurgte Kristian Hegaard, om han mener, der et problem med antisemitisme i visse muslimske miljøer. Men det afviste han at svare direkte på. I stedet kritiserede han statsminister Mette Frederiksen (S) for, at hun i sidste uge sagde, at indvandringen har medført en øget antisemitisme.

”Jeg er lidt ærgerlig over, at statsministeren udpegede særligt den stigende indvandring som årsag til antisemitismen, for det vigtigste er at vi ikke unødigt skaber splid og graver grøfter på et forkert grundlag,” sagde Kristian Hegaard.

Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh pegede på undersøgelser fra flere lande, der viser, at over halvdelen af antisemitiske forbrydelser begås af muslimer. I nogle lande er der 5-10 gange så mange hadforbrydelser mod jøder fra muslimer som fra højreradikale grupper. Derfor spurgte han Kristian Hegaard, om det ikke er relevant at tale om, hvor antisemitismen kommer fra. Men til det svarede Kristian Hegaard:

”Antisemitisme er fuldstændig uacceptabelt, uanset hvem der er afsenderen. Men lad os ikke pege fingre af nogen, inden vi har undersøgt det grundigt. At skabe splid mellem grupper er ikke gavnligt til at bekæmpe antisemitismen”.

“Det er der givetvis”

Inger Støjberg fra Venstre sagde til Kristian Hegaard, at hun ”ikke kunne frasige sig opfattelsen af, at den radikale ordfører ikke kan få over sine læber, at muslimer begår hadforbrydelser”. Derefter spurgte hun Hegaard, om han kunne svare ja eller nej til, om der er muslimer, der har begået antisemitiske handlinger i Danmark. Til det spørgsmål nøjedes Hegaard med at svare at ”det er der givetvis”.

Trods den radikale ordførers vævende svar, gik Det Radikale Venstre med i en fælles vedtagelse mod antisemitisme. Her står der blandt andet:

”Folketinget fordømmer antisemitisme i enhver form, og har med bekymring bemærket, at der ikke kun i nynazistiske, men også i islamistiske kredse, er en voksende antisemitisme. Derfor pålægges regeringen at bekæmpe antisemitisme i Danmark med alle demokratiske virkemidler, herunder undervisning i folke- og friskoler”.

Forespørgselsdebatten om antisemitisme kan ses her. Den radikale ordfører er på talerstolen fra ca. 1.07 time.