Prognose: 70.000 syrere i Danmark i 2050 – men tallet kan blive langt større

0
2342
Arkivfoto

Syrere kan blive den største indvandrergruppe i Danmark, vurderer videnscenter i ny prognose, lavet for Berlingske. Ekspert mener, at prognosen er for konservativ og frygter, at syrerne kan blive en etnisk underklasse i Danmark

Hvis den nuværende gruppe syrere bliver i Danmark og der ikke kommer nye til ude fra, vil der være ca. 70.000 syrere og efterkommere i Danmark i 2050.

Sådan lyder en prognose, som Danmarks Videncenter for Integration har udarbejdet for Berlingske.

I dag er der 44.162 personer med syrisk baggrund i Danmark. Til sammenligning var der kun 4348 syrere i 2011. Dermed er syrerne gået fra at være en lille indvandrergrupper til – hvis prognosen holder – den største indvandrergruppe herhjemme i 2050.

Prognosen er dog meget usikker. På den ene side tager den udgangspunkt i, at ingen af de nuværende syrere rejser hjem, hvilket er stik modsat ønsket hos et stort politisk flertal. På den anden side antager den, at der ikke kommer en nettoindvandring af syrere, hvilket en ekspert kalder urealistisk.

Desuden har Danmarks Videncenter for Integration lagt den forudsætning ind, at de syriske kvinders nuværende meget høje fertilitet – den ligger på 3,8 børn pr. kvinde – vil falde. Videncenteret mener, at de syriske kvinder får mange børn i dag, fordi de relativt unge og fordi de er indvandret indenfor de seneste år.

Forsker: For konservativt

Peter Starup, lektor ved Syddansk Universitet, der forsker i udlændingeret, er skeptisk overfor prognosen. Han mener, det er sandsynligt, at antallet vil blive langt større end 70.000 i 2050. Dels er tredjegenerationsindvandrere ikke med i prognosen, dels tages der ikke højde for en sandsynlig nettoindvandring.

”Ser man på sammenlignelige lande, har der været en betydelig nettoindvandring over årene, og det er svært at forestille sig, at det ikke også skulle gælde for syrerne,” siger Peter Starup til Berlingske.

Han mener også, at videnscenteret tager fejl, når de vurderer at syriske kvinders fertilitet vil falde markant.

”Jeg vurderer igen, at det er for konservativ en præmis. Det ville være mere oplagt at sammenligne med herboende personer fra andre MENAPT-lande, der har en betydelig højere fertilitet end ikkevestlige i almindelighed,” siger Peter Starup til Berlingske.

MENAPT er lande fra Mellemøsten, Nordafrika, Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet.

Kan blive etnisk underklasse

Lektor Peter Starup advarer i Berlingske om, at syrerne kan blive en stor etnisk underklasse i Danmark. De har en lav beskæftigelsesprocent på grund af deres lave uddannelsesniveau, mange er på overførselsesindkomst og de er mere kriminelle.

”Det tyder på, at vi risikerer, at en ret stor gruppe segregeret og falder udenfor samfundet. Det vil ikke bare få betydning for dem selv, men også for folkeskolen, uddannelsesområdet og hele samfundet,” siger udlændingeforskeren til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her