Politikere bakker Jyllands-Posten op: Stop nu, Kina – vi har ytringsfrihed i Danmark

0
2607
Satiretegningen med Coronavirus på det kinesiske flag. Den er tegnet af Jyllands-Postens tegner Niels Bo Bojesen og blev bragt i avisen mandag.

Kina kræver en officiel undskyldning af Jyllands-Posten for satiretegning. “Det er Kina, som vi kender det, desværre,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl

“Stop nu Kina. Danmark og en dansk avis skal ikke underlægge sig Kinas dominans”.

Sådan skriver DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard på Twitter. Dét synspuntk dækker mange politikeres reaktion på dagens historie om Kina, der kræver en officiel undskyldning fra Jyllands-Posten og tegneren Niels Bo Bojesen, fordi avisen har bragt en satiretegning af Bojesen med det kinesiske flag.

I tegningen, som blev bragt i avisen mandag, er stjernerne i det kinesiske flag blevet erstattet med den dødelige coronavirus. Det har gjort det kinesiske styre rasende og mandag aften udsendte den kinesiske ambassade i Danmark en pressemeddelelse, hvor kineserne kræver en undskyldning. Tegningen er “en fornærmelse af Kina, og det sårer det kinesiske folks følelser,” lyder det fra ambassaden.

Den kinesiske ambassade i Danmark udsendte mandag aften pressemeddelelse, hvor de kræver en undskyldning.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen ser reaktionen som typisk for Kina:

“Kineserne kører en politik, hvor de truer alt og alle med alverdens ting. Det er en gammel historie. Man truer hele tiden. Også mod den danske eksport og siger, at det vil betyde en katastrofe, hvis ikke man makker ret. Det er Kinas måde at agere på. Og det er ret uappetitligt,” siger han til Ritzau.

“Kineserne kører en politik, hvor de truer alt og alle med alverdens ting”

Søren Espersen, udenrigsordfører (DF), til Ritzau

Om Jyllands-Posten vil sige undskyld, er avisens egen sag, siger han:

“Det står kineserne frit for at bede Jyllands-Posten om en undskyldning, for det står jo Jyllands-Posten frit for, om de vil det,” siger Espersen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger sådan her til Danmarks Radio:

“Det er nærmest som vi kender Kina, desværre. Hver gang, så synes jeg bare, at der er brug for, at vi i samlet flok med klar tale får sagt retur, at man selvfølgelig ikke i Danmark skal blande sig i, om en avis bringer en tegning”.

Niels Bo Bojesens tegning med coronavirus på det kinesiske flag blev bragt i mandagens udgave af Jyllands-Posten på side 14. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Statsminister: Vi har ytringsfrihed

Statsminister Mette Frederiksen henviser til den danske ytringsfrihed:

“Vi har en meget meget stærk tradition i Danmark ikke alene for ytringsfrihed men også for satiretegninger, og det kommer vi også til at have i fremtiden, siger hun til Jyllands-Posten.
Samme melding kommer fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen:

“Man kan sige, hvad man vil, man kan tegne, hvad man vil, og man kan mene hvad man vil. Sådan skal det være”.

Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe afviser, at Jyllands-Posten vil sige undskyld:

“Vi kan ikke komme med en undskyldning for noget, vi ikke mener er forkert. Vi har ingen intention om at nedgøre eller håne, og det synes vi heller ikke, at tegningen gør. Så vidt jeg kan se, er der tale om to forskellige former for kulturforståelse,” siger han til sin egen avis.