Pia Kjærsgaard har 40-års jubilæum – nu bliver hun en del af fornem portrætsamling

0
4231
Pia Kjærsgaard og Jonas Barlyng. Foto: Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum

Portrætmaleren Jonas Barlyng skal portrættere Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard til portrætsamlingen på Frederiksborg, der både er Nationalhistorisk Museum og Nationalt Portrætgalleri

Et portræt af Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard bliver fra efteråret 2024 en del af Danmarks Nationale Portrætgalleri på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Det er portrætmaleren Jonas Barlyng, der har fået opgaven med at portrættere Pia Kjærsgaard, som dermed får plads i en samling, der tæller en lang række markante personer fra Danmarkshistorien. Det sker i anledning af, at Pia Kjærsgaard onsdag den 10. januar 2024 har været medlem af Folketinget i 40 år.

”Det Nationale Portrætgalleri på Frederiksborg består af mænd og kvinder, der har haft særlig indflydelse på Danmark: Konger, dronninger, kunstnere, politikere og mange andre. Vi forsøger hele tiden at holde øje med mennesker, der – også på lang sigt – vil indskrive sig i historien. Pia Kjærsgaard er netop sådan en person: Partistifter, partiformand og til sidst formand for Folketinget. Hun har haft enorm indflydelse på dansk politik. Derfor bør hun hænge side om side med andre politikere, der har sat deres præg på den nyere Danmarkshistorie – Bertel Haarder, Marianne Jelved, Ritt Bjerregaard og naturligvis en lang række statsministre,” siger direktør for Frederiksborg, Ulla Tofte.

“Vi glæder os også til, at netop Jonas Barlyng skal male hende – Jonas er rundet af en klassisk portrættradition, og det er første gang, vi kommissionerer et portræt udført af ham,” fortsætter hun.

Kunstner: Jeg betragter det som en ære

Jonas Barlyng kalder det en ære at skulle portrættere Pia Kjærsgaard til Danmarks Nationale Portrætgalleri.

“Det er næppe muligt at pege på nogen, som i højere grad end Pia Kjærsgaard har sat sit præg på dansk politik i vort århundrede, og jeg betragter det som en ære at være udset til at male en skikkelse af så markant historisk betydning til vort nationale portrætgalleri. Pia Kjærsgaard og jeg har allerede mødtes nogle gange og kommer fortrinligt ud af det med hinanden, og jeg glæder mig meget til de kommende måneders arbejde i atelieret,” siger Jonas Barlyng.

“Jeg betragter det som en ære at være udset til at male en skikkelse af så markant historisk betydning til vort nationale portrætgalleri”

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt glæder sig over nyheden om portrættet af Pia Kjærsgaard:

“Jeg er utroligt glad for, at Pia bliver en del af Det Nationale Portrætgalleri. Det manglede da også bare, vil jeg sige. Pias betydning for dansk politik og Danmarks udvikling kan simpelthen ikke overvurderes. Hun fortjener i den grad at få en plads blandt dem, der har haft en særlig indflydelse på Danmark,” siger Morten Messerschmidt.

Pia Kjærsgaard blev medlem af Folketinget den 10. januar 1984 for Fremskridtspartiet. I 1995 stiftede hun Dansk Folkeparti, som hun var formand for frem til 2012. Pia Kjærsgaard var formand for Folketinget 2015-2019 og er i dag sit partis udlændinge- integrations- ældre- dyrevelfærds- og værdiordfører.

Portrættet af Pia Kjærsgaard ventes at blive afsløret i efterår 2024.

Pia Kjærsgaard og Jonas Barlyng. Foto: Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum