DF: Lad Dronning Margrethe udråbe Frederik til konge

0
3106
Det bør være dronning Margrethe og ikke statsminister Mette Frederiksen, der udråber kronprins Frederik som konge, mener DF. Foto: Per Morten Abrahamsen ©

I stedet for statsminister Mette Frederiksen bør dronning Margrethe selv stå for ‘proklamationen’ af Frederik som ny konge, mener Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt

Når kronprins Frederik på søndag den 14. januar skal udråbes som konge af Danmark, så bør det være dronning Margrethe og ikke statsminister Mette Frederiksen, der fører ordet.

Det mener Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt.

“Det behøver ikke at være statsministeren, som det ellers normalt har været, men hendes majestæt selv, der overdrager magten til den næste majestæt. Det, synes jeg, vil være en meget smuk ting,” siger Morten Messerschmidt i DR’s politiske podcast, Slotsholmen.

I følge programmet for dagen, som blev offentliggjort i sidste uge, skal ‘proklamationen’ af Kong Frederik 10. ske fra balkonen på Christiansborg Slot søndag kl. 15. Det sker efter et forudgående statsråd, og det bliver statsminister Mette Frederiksen, der skal stå for proklamationen. Men sådan burde det ikke være, mener Morten Messerschmidt.

“Det her er ikke et fravalg af Mette Frederiksen, men et tilvalg af hendes majestæt dronningen. Når dronningen selv har truffet den her beslutning om at abdicere, så tror jeg også, at det vil være i hendes ånd, at hun får lov til at udråbe sin søn,” siger Morten Messerschmidt til Slotsholmen.

Proklamationen af Kong Frederik 10. sker fra balkonen på Christiansborg Slot søndag den 14. januar 2024. Foto: Hasse Nielsen ©

Statsministeriet afviser forslag

DF-formandens forslag bliver køligt afvist af Statsministeriet:

“Statsministeriet kan oplyse, at det er i overensstemmelse med dansk tradition og statsskik, at den til hver en tid siddende statsminister proklamerer tronskiftet,” hedder det i en udtalelse til DR.

Det er første gang i næsten 900 år, at en dansk majestæt abdicerer. Helt præcist i 1146, hvor Kong Erik valgte at smide kongekåben for at blive munk.