Pia Kjærsgaard er en sjældenhed: Stort fald i antallet af MF’ere over 60 år

0
3916
Pia Kjærsgaard på vej til valgaften hos Dansk Folkeparti på Christiansborg tirsdag den 1. november 2022. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det nye folketing har kun 16 medlemmer, der er over 60 år. Det er et fald på 33 procent. ”Der er alt for mange unge akademikere. Det nye folketing mangler erfaring,” siger Folketingets ældste medlem, Pia Kjærsgaard

Hver fjerde dansker er over 60 år, men i det nye folketing er det kun 9 procent af medlemmerne, der er over 60, nemlig 16 ud af Folketingets 179 medlemmer.

Det viser en opgørelse, som organisationen Faglige Seniorer har lavet. Ifølge opgørelsen er der tale om et fald på 33 procent i forhold til folketingsvalget i 2019.

Flere partier har slet ingen medlemmer over 60 år og det største parti, Socialdemokratiet, har nu kun ét medlem, der er fyldt 60, nemlig den 68-årige nordjyde Bjarne Laustsen. På trods af, at Socialdemokratiet gik frem ved valget og nu har 50 pladser i Folketinget.

Afspejler ikke befolkningen

Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard, der som 75-årig nu er Folketingets ældste medlem, ser kritisk på udviklingen:

”Jeg har altid ment, at Folketinget skal være et spejl af den danske befolkning. Når det gælder køn, alder, erhverv osv. Men det er desværre ikke tilfældet. Der har længe været alt for mange akademikere i Folketinget, sammenlignet med resten af befolkningen, og nu der er stadig flere unge akademikere. Det er en helt forkert udvikling,” siger Pia Kjærsgaard.

”Jeg har altid ment, at Folketinget skal være et spejl af den danske befolkning”

Hun advarer om, at det nye folketing mangler erfaring.

”Der er for mange, der bare har læst statskundskab og ikke har erfaring fra det rigtige arbejdsmarked. Erfaring er altså kun noget, man får med alderen, og i min generation var vi altså flere, der også fik noget erhvervserfaring som unge. Det kommer vi til at mangle”.

Pia Kjærsgaard interviewes ved ankomsten til valgaftenen hos Dansk Folkeparti på Christiansborg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Træt af spørgsmål om alder

Pia Kjærsgaard er netop blevet genvalgt til Folketinget for 15. gang – hun blev valgt første gang i 1984. Under og efter valget er Pia blevet interviewet talrige gang, og ofte har journalisterne spurgt til

hendes alder og hvor længe hun fortsætter i politik. Spørgsmål som Pia Kjærsgaard ”ærligt talt er lidt træt af”:

”Jeg synes faktisk, det er lidt respektløst. Især fordi man har så travlt med at tale om seniorernes forhold på arbejdsmarkedet. Jeg synes, man skal se på, hvad folk kan og vil. Jeg både kan og vil og det kan mange i min alder. Jeg har kørt en valgkamp på fuld speed i fire uger. Jeg har været i gang fra klokken halv syv til halv elleve om aftenen. Det er gået rigtig, rigtig godt. Alligevel skal jeg stå og svare på spørgsmål om min alder og hvornår jeg stopper. Helt ærligt,” siger Pia Kjærsgaard.

“Jeg har kørt en valgkamp på fuld speed i fire uger”

Fire partier uden medlemmer over 60 år

Enhedslisten er det parti, der har den største andel af folketingsmedlemmer over 60 år, nemlig 33 procent. Fire partier har ingen medlemmer over 60 år, ifølge Faglige Seniorers opgørelse. Det drejer sig om Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet.