Partier kræver mere åbenhed – bare ikke om Inger Støjbergs rigsretssag

0
2490
Inger Støjberg under tirsdagens tredjebehandling af hendes forslag om mulighed for livetransmission fra rigsretssagen imod hende. Fra folketings-TV

Stort flertal stemte tirsdag nej til forslag fra Inger Støjberg om tv-transmission fra rigsretssagen imod hende. ”Måske stoler I ikke nok på jeres egen anklage,” sagde Inger Støjberg ved 3. behandlingen

Flere af de partier, som normalt kræver større åbenhed via bl.a. offentlighedsloven, stemte tirsdag nej til at lade tv og radio transmittere direkte fra den kommende rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. De samme partier stemte også nej til åbenhed om, hvordan dommerne stemmer i rigsretssagen.

Kun Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Inger Støjberg stemte ja til beslutningsforslagene, som var rejst af Inger Støjberg selv.

Det fik hovedpersonen til ved tredjebehandlingen i Folketinget at sige:

“Jeg er ærligt talt lidt overrasket over, at så mange partier, der i andre sammenhænge påstår at kæmpe for mere åbenhed, kæmper så hårdt imod at danskerne får mulighed for at se, hvad der foregår i rigsretten. Og de gør det med det ene mere pinagtige krumspring og argument efter det andet,” sagde Inger Støjberg – og fortsatte:

“Måske stoler man ikke nok på sin egen anklage og måske frygter man, hvad åbenhed kan føre til”.

“måske frygter man, hvad åbenhed kan føre til”

Inger Støjberg i Folketinget

Tak til medierne

Til gengæld havde hun ros til de mange medier, der har bakket forslaget om tv-transmissioner op:

”Jeg vil meget gerne takke de meget store dele af pressen, der holder fast i deres idealer, bl.a. Information, Politiken, TV2, DR, som har støttet forslagene og som fremhæver vigtigheden af størst mulig åbenhed i en sag som den her, der har stor principiel betydning for, hvordan ministre kan udøve deres virke,” sagde Inger Støjberg, som også takkede Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti for som de eneste at støtte forslaget.

Inger Støjberg tidligere har fastslået, at hun ikke har noget at skjule og derfor ønsker størst mulig åbenhed om sagen.

”Jeg ved, hvad, jeg har sagt, og jeg kan stå på mål for det hele,” har hun sagt.

88 stemmer stemte imod og 12 stemte for Inger Støjbergs forslag ved 3. behandlingen. Det var de partier, der stemte for at stille Inger Støjberg for Rigsretten, der stemte nej til større åbenhed om sagen. Modstanderne argumenterer bl.a. med, at det ikke er rimeligt, at vidner, der ikke frivilligt har valgt at stille op i Rigsretten, skal afhøres for rullende kameraer.