Nyt portræt af Pia Kjærsgaard afsløret på Christiansborg

0
3868
Kunstneren og formanden. Mikale Melbye og Pia Kjærsgaard ved det nye portræt. Foto: Lasse Volfing

Portrættet af Folketingets formand fra 2015-2019 blev fredag afsløret på Christiansborg. Det er portrætmaleren og vennen Mikael Melbye, der har stået for det nye portræt af Pia Kjærsgaard

Det skulle være et portræt, der ligner. Og det gør det, det nye portrætmaleri af Folketingets formand fra 2015-2019, Pia Kjærsgaard, som fredag blev afsløret på Christianborg.

Men der ligger også et grundigt forarbejde bag. Det fortæller portrætmaleren, Mikael Melbye, til Altinget.dk:

“Det er utroligt vigtigt for mig, at jeg kommer ind under huden på folk, jeg skal portrættere. Hvis det kun er overflade, så er det fuldstændig uinteressant. Offerets personlighed skal være i billedet. Helst så meget som muligt. Nu har vi kendt hinanden et stykke tid, og det gør det lettere,” siger han.

Det er Pia Kjærsgaard selv, der har valgt Mikael Melbye til at stå for maleriet, som er obligatorisk, når man stopper som Folketingets formand. Faktisk går kontakten tilbage til 2011, hvor Melbyes portræt af tidligere formand Thor Pedersen blev afsløret. Det synes Pia var så godt, at hun spurgte, om Mikael Melbye ville stå for det portræt, der blev lavet af hende til Dansk Folkeparti i 2012.

Efter en grundig snak, hvor Pia “følte sig helt klædt af og gennemanalyseret” sagde Mikael Melbye ja til opgaven, og siden er der vokset en venskab frem. Derfor var Pia Kjærsgaard heller ikke i tvivl, da hun skulle vælge kunstneren til det nye formandsportræt.

Pia Kjærgaard taler ved dagens afsløring. Foto: Lasse Volfing

Første kvinde blandt formandsportrætterne

Pia Kjærsgaard var Folketingets første kvindelige formand, og derfor er hun også den første kvinde, der nu skal op og hænge blandt formandsportrætterne.

“Det er en utrolig ære. Jeg går ikke så meget op i det der med kvinder og mænd, men vel er det da en ære at være den første kvinde til at blive portrætteret og blive hængt op foran Folketingssalen,” sagde hun ved afsløringen.

Pia Kjærsgaard er meget glad for portrættet – og så fremhæver hun overfor ditOverblik en lille men vigtig detalje, som Mikael Melbye har lagt ind: I formandsklokkenm der står på bordet bag formanden, spejler et lille Dannebrog sig. En reference til, at Pia Kjærsgaard trods modstand i præsidiet i 2015 fik et stort Dannebrog op og hænge i Folketingssalen.

Kunstneren Mikael Melbye og Folketingets nuværende formand Henrik Dam Kristensen afslører det nye portræt. Foto: Lasse Volfing

Afsløringen af maleriet blev foretaget af Folketingets nuværende formand, Henrik Dam Kristensen, sammen med maleren. Dam Kristensen takkede Pia Kjærsgaard for hendes fire år i formandsstolen og beskrev hende som en formand, der gik op i at behandle alle fair og lige og som stod vagt om den gode tone i Folketinget.

“For dig var respekten om Folketinget en hjertesag. Men man går galt i byen, hvis man tolker din optagethed af det ordentlige og det korrekte som udtryk for, at du kun går op i de ydre former. Hos dig stikker det dybere. Det handler om at værne om en institution, som ikke har sin lige i det danske samfund,” sagde Henrik Dam Kristensen i følge Altinget.

“For dig var respekten om Folketinget en hjertesag”

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen i tale til Pia Kjærsgaard

Mikael Melbye er 64 år og foruden at være maler også operasanger og operainstruktør. Han har bl.a. også portrætteret Prins Henrik og Dronning Margrethe.

Foto: Lasse Volfing