Regeringen i kæmpe tilbagetog: Dropper plan om kødfrie dage

0
2027
Regeringen har droppet ideen om, at der ikke må serveres kød i statens kantiner to dage om ugen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Regeringen dropper sit forslag om to ugentlige vegetardage i de statslige kantiner. “Den største tilbagetrækning, siden Napoleon trak sig tilbage fra Waterloo,” lyder kommentaren fra DFs næstformand Morten Messerschmidt

Statens ansatte skal alligevel ikke tvinges til at holde kødfrie frokoster. Regeringens stort anlagte udspil om to ugentlige vegetardage i de statslige kantiner er skrottet.

Som det hedder i en pressemeddelelse fra finansminister Nicolai Wammen (S), har “regeringen lyttet til medarbejderne”. På den baggrund er det besluttet, at det skal være op til den enkelte statslige arbejdsplads, hvor meget grønt, der skal på menuen:

“Efter en god dialog med en række lønmodtagerorganisationer har regeringen besluttet, at det ligesom i dag skal være op til den enkelte statslige arbejdsplads, hvor ofte der serveres vegetarisk mad i de statslige kantiner,” siger finansministeren.

Ramte forbi folkestemningen

Regeringens forslag, der skulle spare klimaet for udledning af CO2, har været under massiv kritik, siden det blev lanceret i sidste uge. Dansk Folkeparti har kaldt forslaget latterligt og “en aprilsnar”, og statens faglige organisationer har vendt sig imod, at man fra centralt hold skal blande sig i, hvad der skal serveres lokalt.

BTs politiske redaktør Henrik Qvortrup konstaterer, at regeringen skød helt ved siden af folkeafstemningen med sit forslag. Han skriver på Twitter, at overskriften “Regeringen lytter til medarbejderne” i virkeligheden skal oversættes sådan her:

“Vi ramte fuldstændig forbi folkestemningen – og turde ikke holde fast”.

Henrik Qvortrup på Twitter.

Messerschmidt: Største tilbagetog siden Waterloo

DFs næstformand Morten Messerschmidt roser regeringens beslutning:

“Det er jo den største tilbagetrækning, siden Napoleon trak sig tilbage fra Waterloo, når regeringen nu indser, at det selvfølgelig ikke er et politisk ansvar at bestemme, hvad folk skal have på frokostbuffeten,” siger han til Politiken.

Han mener ikke, at det giver mening at føre klimapolitik ved at tvinge de ansatte til kødfrie dage:

“Så jeg synes, det er dejligt, at finansministeren er kommet ned fra den høje vegetariske hest,” siger Morten Messerschmidt.