DF-ordfører: Minkavlere skal have fuld erstatning

0
2111
Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet sættes nu ind for at aflive alle mink i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen har besluttet, at alle 17 millioner mink i Danmark skal aflives. Dansk Folkeparti kræver fuld erstatning til minkavlerne

Samtlige 17 millioner mink i Danmark skal aflives hurtigst muligt. Det har regeringen besluttet, efter at der er konstateret en muteret coronavirus i mink, som har spredt sig til mennesker. Den muterede virus kan i følge Statens Serum Institut i værste fald true effekten af en fremtidig coronavaccine.

“Vi tager situationen ekstremt alvorligt. Og vi gør, hvad vi kan for at inddæmme den muterede virus. Alle mink i Danmark skal aflives. Det gælder desværre også avlsdyr,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag eftermiddag på et pressemøde.

“Alle mink i Danmark skal aflives. Det gælder desværre også avlsdyr”

Statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde

Kan blive ny pandemi

Den muterede virus kan potentielt set udvikle sig til en ny, verdensomspændende pandemi, advarer eksperterne:

“I Danmark har vi et stort ansvar over for vores egen befolkning. Med den mutation, der er konstateret, har vi et endnu større ansvar. Også for resten af verden. En muteret virus risikerer at sprede sig videre. Derfor skal vi tage situationen ekstremt alvorligt,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Dagens pressemøde foregik pr. computer, fordi statsminister Mette Frederiksen er i selvisolation efter at have været til møde med den coronasmittede justitsminister Nick Hækkierup (S). De øvrige deltagere på pressemødet var: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), fødevareminister Mogens Jensen (S), faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak og Rigspolitichef Thorkild Fogde. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

DF: Fuld erstatning til minkavlerne

Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech, der har kæmpet minkavlernes sag de seneste uger, siger at hun er meget påvirket af beslutningen:

“Det er meget drastisk, at alle mink i hele landet skal aflives. Derfor er vi nødt til at bede om, at der kommer dokumentation for regeringens beslutning. Det her er reelt en ekspropriation, og derfor må vi kræve, at minkavlerne får fuld erstatning,” siger Lise Bech i en video på Twitter.

DFs landbrugsordfører Lise Bech på Twitter.

Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, kalder beslutningen en katastrofe for erhvervet:

“Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko – det har vi ikke fået indsigt i. Men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark,” siger han til DR.