MORGEN: Regeringen vil give flere penge til indvandrertunge kommuner | DF: Nationale test skal fortsætte

0
5228
Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag da de præsenterede regeringens udspil til en udligningsreform for pressen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Regeringen vil give 900 mio. kr. mere til indvandrertunge kommuner end eksperterne anbefaler

Regeringen går mod sine egne eksperter og vil ikke skære markant i den særlige udlændingekompensation. Resultatet er ekstra 900 mio. kroner til indvandrertunge kommuner

UDLIGNING | Regeringen vil give 900 millioner kroner mere i udligning til kommuner med mange indvandrere, end regeringens egne eksperter har anbefalet. Det skriver det politisk-økonomiske nyhedssitet NB-Økonomi.

Finansieringsudvalget under Social- og Indenrigsministeriet, der består af de fremmeste eksperter i udligning, anbefalede i 2018 at tilskuddet fra den særlige udlændinge-udligning skulle halveres fra 5,6 til 2,6 milliarder kroner. Det skete med den begrundelse, at kommunerne var blevet kompenseret for udgifterne til ikke-vestlige indvandrere to gange. Men regeringen har valgt kun at reducere med 900 millioner kroner, og nu viser interne notater, som NB-Økonomi refererer til, at regeringen vil give yderligere ca. 596 millioner kroner til kommuner med mange indvandrere via den generelle udligning.

Resultatet er – med diverse med- og modregninger – at indvandrertunge kommune dermed står til at få i alt 900 millioner kroner mere, end eksperterne har anbefalet.

I følge Jyllands-Posten betyder det eksempelvis, at den socialdemokratiske Ishøj Kommune, hvor en tredjedel af borgerne er indvandrere, vil få ekstra 34 mio. kroner i udligning. Hvis eksperternes anbefalinger var blevet fulgt, ville Ishøj omvendt have mistet 28-55 mio. kr. i forhold til i dag.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil afskaffe de nationale test i folkeskolen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DF: Nationale test i skolerne bør fortsætte

Minister vil afskaffe de nationale test i folkeskolen, selv om ny rapport viser, at de virker delvist

SKOLE | En ny rapport om de nationale tests i folkeskolen får børne- og undervisningsministger Pernille Rosenkrantz-Theil til at bebude, at testene skal afskaffes i de mindste klasser og erstattes af noget andet i de større. Ministeren hæfter sig ved, at rapporten fastlår at de nationale tests er ‘relativt usikre , når det kommer til den enkelte elevs resultat’.

Men det er kun en del af budkabet i rapporten. Berlingske skriver i dag, at ‘Ny rapport erklærer nationale test delvis brugbare’. Rapporten viser nemlig også, at de nationale test er sikre, når der ses overordnet på en elevgruppe, og at der er en sammenhæng mellem testens resultater og elevernes eksamensresultater.

Dansk Folkepartis undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl siger til Ritzau, at de nationale test bør fortsætte, om end der skal ske justeringer:

“Evalueringen viser klart, at der er brug for at gøre noget. Men vi er bekymrede for, hvis vi sætter dem i bero, hvornår sætter vi dem så i gang igen? Vi skal meget hurtigt kunne sætte noget andet i stedet,” siger han.

DF’s Rene Christensen da forliget om boligreguleringsloven, det såkaldte Blackstone-indgreb, blev offentliggjort torsdag i sidste uge.  Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2020

Kommentator: DF har vist sig spilbar med boligaftale

Børsens politiske kommentator Helle Ib har udnævnt Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen til ugens optur efter boligaftale

POLITIK | Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen udnævnes til “Ugens optur” i dansk politik af Børsens politiske kommentator Helle Ib. Det sker efter sidste uges boligaftale mellem regeringen, SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti.

Efter at de brede forhandlinger var gået i hårdknude, forsøgte De Radikales Jens Rohde at samle et alternativt flertal uden om regeringen. Men DF var ikke med på det radikale spil og valgte i stedet at lave et forlig med regeringen. “Det krævede blot et opkald fra finansordfører René Christensen til boligminister Kaare Dybvad (S),” som Helle Ib skriver, hvorefter hun gør regnestykket for DF op sådan her:

“Bundlinjen er, at det dårlige S-R-forhold er blevet udstillet, at DF har markeret sig spilbar – og at balladen om selve aftalens indhold nok vil ramme andre end DF”.

Ugens nedtur i følge Helle IB? Det er Alternativets nye leder Josephine Fock. For den opgave hun står med “forekommer så tung, grænsende til det umulige, at nedtursstemningen er svær at ryste af sig,” skriver Helle Ib.

15 ud af Algeriets 50 kirker er de seneste år blevet lukket af myndighederne. Enkelte er blevet åbnet igen.

Kristne fra Rumænien i kraftig vækst i Danmark

Øget indvandring fra lande i Østeuropa har fået antallet af kristent-ortodokse menigheder til at stige kraftigt

TRO | Antallet af kristne rumænere i Danmark er i kraftig vækst. Det skriver Kristeligt Dagblad. For 20 år siden var der ca. 2000 rumænske indvandrere og efterkommere i Danmark, i 2013 var der knap 14.000 og nu er der ca. 34.000. Ii kølvandet herpå er antallet af rumænsk-ortodokse menigheder i Danmark steget fra 8 i 2013 til nu 20.

“Der kan sagtens være flere ortodokse menigheder, som jeg ikke ved findes, for vi ved ikke særlig meget om dem. Der er også en del forskellige trossamfund. Der er mange rumænsk-, men blandt andet også serbisk-, russisk-og græsk-ortodokse menigheder,” siger Emil Hilton Saggau, der skriver ph. d. på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Der anslås at være ca. 100.000 indvandrere i Danmark fra lande, der er overvejende ortodokse. Det er en fordobling i forhold til 2008.

HELT KORT

Fredag fik Iowa endelig talt færdig. Uprøvede Buttigieg vil bygge videre på sit gode resultat i forsøget på at blive Demokraternes præsidentkandidat. Foto: WIN MCNAMEE/Ritzau Scanpix

Pete Buttigieg vinder kneben sejr over Bernie Sanders i Iowa

38-årige Indiana-borgmester kåret som vinder af Demokraternes første primærvalg i Iowa. Læs mere på TV2 her.

Muslimsk kvinde sendt hjem fra Forsvaret: Hun ville ikke smide sit tørklæde

Efter bare fire dage er en 19-årig muslimsk kvinde sendt hjem fra Varde Kaserne. Hun fik valget mellem at smide tørklædet eller rejse hjem. Forsvarsminister Trine Bramsen bakker beslutningen op. Læs mere på DR.dk her.

Jyske S-borgmestre raser mod minister: Vi er ikke en del af et whiskey-bælte

Regeringens bud på ny udligning gør ikke op med uretfærdigheden, siger jyske borgmestre til DR. Læs mere på dr.dk her

Coronavirus: Dansker sendt i hjemmekarantæne

En dansk statsborger, der i første omgang var testet negativ for coronavirus, er sendt i hjemmekarantæne. Der er stadig risiko for smitte, skriver TV2. Læs mere her.

TWITTER & FACEBOOK

Søren Espersen roser på Twitter forsvarsminister Trine Bramsen for at stå fast: Muslimske tørklæder hører ikke hjemme i forsvaret:

Peter Skaarup glæder sig på Twitter over, at der nu er flertal for DF-forslag om at forbyde børnesexdukker:

POLITISK KALENDER – fredag den 7. februar 2020

Folketingssalen. Foto: Christoffer Regild

Kl. 10.00: Møde i Folketingssalen – på dagsorden er bl.a.:

1) Spørgsmål om fremme af forespørgsel nr. F 40: Forespørgsel til udenrigsministeren om EU’s fremtid og involvering af nationale parlamenter. Af Søren Søndergaard (EL), Lars Aslan Rasmussen (S), Jan E. Jørgensen (V), Morten Messerschmidt (DF), Jens Rohde (RV), Halime Oguz (SF), Katarina Ammitzbøll (KF), Rasmus Nordqvist (ALT) og Peter Seier Christensen (NB).

2) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 57: Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod børnesexdukker. Af Peter Skaarup (DF) m.fl.

3) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 60: Forslag til folketingsbeslutning om fratagelse af passet fra dømte pædofile. Af Peter Skaarup (DF) m.fl.

4) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 64: Forslag til folketingsbeslutning om strafskærpelse for hadforbrydelser motiveret af offerets handicap. Af Karina Adsbøl (DF) m.fl.