1570 østeuropæere tog i 2018 tre måneders danske dagpenge med til hjemlandet. EU-Kommissionen vil udvide ordningen, så man kan tage seks måneders dagpenge med hjem. “Misbrug og idioti,” mener DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt

“Det er ren misbrug af dagpengesystemet”.

Det siger Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt til BT, som i dag kan afsløre. at 1570 østeuropæere, der arbejdede i Danmark i 2018, tog dagpenge med fra Danmark til hjemlandet. Det er mere end en fordobling på bare tre år.

“Østeuropæere kigger med sultne øjne på det danske velfærdssamfund, og EU-reglerne tvinger os til at åbne kassen,” siger Messerschmidt.

Som EU-reglerne er i dag, kan EU/ EØS-borgere, der har arbejdet i Danmark, tage tre måneders dagpenge med til deres hjemland. Meningen er, at de skal søge arbejde, mens de er på dagpenge.

Men i følge BT, vender de fleste tilbage til Danmark, når de tre måneder på dagpenge er slut. I 2018 var det 85 procent af rumænerne og 81 pct. af polakkerne, der kom retur efter seks måneder.

“Meget tyder på, at nogen bruger dagpengene som tre måneders ferie i hjemlandet,” siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen til BT.

EU vil udvide ordning

Og ferien bliver måske snart endnu federe for østeuropæerne. For står det til EU-Kommissionen, skal ordningen udvides, så man kan tage seks måneders dagpenge med til et andet EU-land – endda efter bare fire ugers arbejde i Danmark.

“Det vil være dobbelt op på idioti. Det vil være en åben ladeport til at udnytte det danske dagpengesystem. Vi bliver nødt til at sætte hegnspæle op omkring vores sociale ydelser. Ellers bliver vi et slaraffenland for bulgarere og rumænere,” siger Morten Messerschmidt til BT.

“Det vil være en åben ladeport til at udnytte det danske dagpengesystem”

Morten Messerschmidt, DF’s EU-ordfører, til BT

Kommissionens forslag bliver dog lige nu blokeret af et mindretal i EU.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger til BT, at den danske regering ”vil insistere på” at det skal være nemmere at kontrollere, om folk lever op til reglerne og søger job, mens de får dagpenge.

DF: Dagpenge skal svare til prisniveau i hjemlandet

Står det til Dansk Folkeparti, skal dagpengene indekseres, så de svarer til prisniveauet i modtagerens hjemland. Det forsøgte DF at få opbakning til med et beslutningsforslag, som blev behandlet tirsdag i Folketinget. DF fik dog kun støtte fra Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Regeringen og flere andre partier afviste ideen med den begrundelse, at det vil være i strid med EU.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted mener imidlertid, at Danmark skal gå foran og tage en prøvesag, hvis EU protesterer:

”Der er da ikke nogen nede i EU, der tager den danske regering alvorligt, hvis ikke man tager nogle prøvesager, hvis ikke man prøver at se, hvor langt man kan komme, og holder fast i den selvbestemmelse, som vi skal have, og siger til EU: Hold nallerne fra det her. Det er nærdemokrati og nærhedsprincipper, og det skal I ikke blande jer i – vi har vores egne regler. Det er der, vi skal hen,” sagde Bent Bøgsted ved 1. behandlingen.

Den højeste danske dagpengesats er på 18.866 kroner. Hvis dagpengene skulle svare til prisniveauet i eksempelvis Bulgarien, skulle satsen være 6.922,55 kroner om måneden.

Beslutningsforslaget fra DF kan læses her.

Debatten i Folketinget kan ses her.