Analyse: Trump er sin egen (eneste) fjende

0
1530
Trump med et eksemplar af Washington Post, der fortæller om præsidentens frifindelse i rigsretssagen. Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Dette skulle have været ugen, hvor den amerikanske præsident for alvor blev ydmyget og måske endda væltet. I stedet står han stærkt i meningsmålingerne, mens hans modstandere leger kluddermor

Måske skulle Joe Biden og de andre demokratiske koryfæer være bekymret over alle de danske journalister og tv-folk, der snurrer rundt om dem for at snuppe en selfie. Sidst det skete, var for fire år siden, da mange af de samme fulgte Hillary Clinton rundt på hendes valgkamp. Dengang var de danske gæster også overbeviste om, at en demokratisk valgsejr var uundgåelig.

I dag er en demokratisk valgsejr en fjern drøm efter bitre kampe mellem de mange demokrater, der vil være deres partis kandidat til præsidentvalget i november. Og valgkaos i Iowa, hvor stemmerne stadig ikke er talt op hos demokraterne, trækker det hele længere ned. Eneste håb for demokraterne er den overraskende og gode opbakning til Pete Buttigieg, der med sin ungdommelighed og klare midtsøgende politik kan hente stemmer hjem fra Trump.

Indiana-borgmesteren Pete Buttigieg vandt Demokraternes primærvalg i Iowa. Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Som vi flere gange har fortalt her på siden, så klarer Donald Trump sig bedre i meningsmålingerne end hvad man kunne få indtryk af, hvis man følger de gamle medier. Og med ugens sejre står han endnu stærkere med opbakning fra hver anden amerikaner, hvilket faktisk er meget for en amerikansk præsident.

What goes up

Det samme, der nu løfter Donald Trump op, kan også trække ham ned. Han har indtil nu fået sine modstandere til at bruge hjerteblod og kostbar tid på at forholde sig til alt det sludder, han siger. Demokraterne synes ikke at forstå, at amerikanerne som de er flest ikke går op i den slags.

For mens modstandere som Nancy Pelosi i Senatet i desperation over Trump river hans tale til nationen midt over, så går vælgerne op i virkelighedens resultater. Den amerikanske økonomi er stærk, og det giver de Trump æren for. Og over halvdelen er overbevist om, at USA vil blive endnu stærkere.

Demokraternes leder Nancy Pelosi river demonstativt Trumps tale over, efter hans State Of The Union-tale i Kongressen. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Rasmussen Reports, der som det eneste analyseinstitut laver daglige målinger af den amerikanske præsidents omdømme, viser, at 46 procent af amerikanerne mener, at USA er blevet stærkere under Trump. Samtidig siger 50 til 54 procent af dem, at USA’s bedste dage er foran os. Det er måling, der er foretaget løbende siden 2006 og typisk har optimismen været meget begrænset – hver tredje eller bare hver fjerde amerikaner var optimistisk på deres lands vegne.

Den optimisme kan Trump nu sole sig i, mens hans modstandere prøver at få amerikanere til at tro, at det hele går skidt og at det derfor er nødvendigt at skifte manden i toppen ud. I virkeligheden skulle de bare håbe på at tiderne skifter – og at for eksempel det kaos, der hersker i Kina, trækker deres egen økonomi og dermed deres foretrukne præsident ned.