MORGEN: Kritik af regeringen: Den arbejder for langsomt | Pia Kjærsgaard: Asyltallet skal ned på nul 

0
2121
Statsminister Mette Frederiksen under tirsdagens partilederdebat i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Hvor bliver de konkrete udspil af? Regeringen kritiseres for nøleri

Både støttepartier og oppositionen kritiserer regeringen for at nøle med konkrete politiske udspil

POLITIK |Alt for megen snak og alt for lidt handling. Sådan lyder kritikken fra flere partier på Christiansborg, der i dagens udgave af Jyllands-Posten beskylder regeringen for politisk nøl.

Mette Frederiksen møder både kritik fra oppositionen, men også regeringens egne støttepartier mener, at Socialdemokratiet er for sløve.

»Jeg tilhører den voksende kreds af utålmodige, der mener, at S har travlt med at gøre mindre problemstillinger til store satsninger, mens det er småt med handling i de store projekter,« siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

Også hos Dansk Folkeparti vækker regeringens sløvhed kritik. Her venter man blandt andet på et konkret udspil om tidlig tilbagetrækning for nedslidte, og så undrer man sig over, at regeringen ikke går i gang med forhandlingerne om en ny sundhedsreform og et nyt asylsystem, som Mette Frederiksen lovede i valgkampen.

“Socialdemokratiet har vundet magten ved at stille danskerne alt muligt i udsigt. Nærhospitalerne skulle genåbnes. Der skulle være flere politistationer i lokalområderne. Vi skulle have et nyt asylsystem. Nu er det sandhedens time, og så satser de på meget få ting, som vi skal tale om i evigheder, for at skjule, at de ikke kan levere det, de har lovet,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til JP.

“De satser på meget få ting, som vi skal tale om i evigheder, for at skjule, at de ikke kan levere det, de har lovet”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand,  til Jyllands-Posten
Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Pia Kjærsgaard: Asyltal skal ned på nul 

Asyltallet falder, men det er ikke nok, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører. DF vil indføre en straksopbremsning

ASYL |2.716 udlændinge søgte i 2019 asyl i Danmark. Det er det laveste tal siden 2008.

Pia Kjærsgaard siger til Jyllands-Posten, at det er godt, at asyltallet er faldet, men hun understreger, at tallet skal ned på nul.

Dansk Folkeparti ønsker derfor at indføre en såkaldt straksopbremsning, der vil betyde, at Danmark lukker midlertidigt ned for at modtage asylsøgere. I stedet bør man bruge kræfterne på at kigge på de udfordringer, det danske samfund har med integration, kriminalitet og kvindeundertrykkelse, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Hun understreger, at det er problematisk, at regeringen igen er begyndt at indføre ydelser, der især kommer personer med ikke-vestlig baggrund til gavn.

»Jeg tror, at en meget stor årsag til det lave asyltal er, at man ude i den store verden har fri adgang til sociale medier og kan se, om det er attraktivt at søge til Danmark. Og når man nu sætter ydelserne op, kan tilstrømningen begynde at tage til igen,« siger hun.

På Sydkysten Gymnasium har 77 procent af eleverne ikke-vestlig baggrund. Illustration: Skolens hjemmeside

77 procent af eleverne har ikke-vestlig baggrund på hovedstadsgymnasium

Andelen af elever med ikke-vestlig baggrund stiger på en række gymnasier. På flere er andelen fordoblet på otte år, viser nye tal

GYMNASIER | På 16 almene STX-gymnasier havde mere end hver femte elev i 2018 ikke-vestlig baggrund. 11 af dem havde en andel på 30 procent eller mere. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet, som Berlingske bringer.

Tallene viser, at koncentrationen af elever med indvandrerbaggrund vokser på bestemte gymnasier. På Høje Taastrup Gymnasium havde 57 procent ikke-vestlig baggrund i 2018 – i 2010 var andelen 25 procent. Tilsvarende er andelen på Herlev Gymnasium fordoblet fra 24 til 48 procent.

NEXT Sydkysten Gymnasium topper listen. Her er andelen af elever med ikke-vestlig baggrund nu oppe på 77 procent.

På Herlev Gymnasium har to ud af fire nye 1. G-klasser udelukkende elever med anden etnisk baggrund. Rektor på Herlev Gymnasium Jan Vistisen siger til Berlingske, at udviklingen går ud over det faglige og sociale miljø og integrationen.

“Vi kan ikke have et Danmark, hvor unge mennesker ikke går i skole med hinanden på tværs af etniske og sociale skel,” siger han.

Andre gymnasier med høj andel af elever med ikke-vestlig baggrund: Aarhus Gymnasium, Tilst (59%), Københavns Åbne Gymnasium (47%), Hvidovre Gymnasium (46%), Frederiksberg Gymnasium (41%) og NEXT Albertslund Gymnasium (40%).

Læs mere i Berlingske her (NB: Kræver abonnement)

Teslaer er involveret i mange uheld. Den hurtige accelleration får skylden.

Elbiler er involveret i flere uheld

Elbiler får flere skader og er involveret i flere uheld end andre biler. Især Tesla-kørere kommer galt afsted, skriver Politiken

CRASH | Elbiler er involveret i 20 procent flere uheld end andre typer af biler. Det viser en opgørelse fra Topdanmark, som Politiken refererer til.

Det er især Tesla-ejere, som kommer galt af sted. Topdanmark har indenfor de sidste to år registreret 1500 skader alene på Teslaer. En del skader sker i parkeringskældre og i caporten derhjemme og skyldes i følge Jens Røpke,produktudviklingschef hos Topdanmark, at bilerne accellerer hurtigt, hvilket overrasker førerne.

“Det er lidt som at køre radiobil,” siger han til Politiken.

Codan, der er Teslas officielle forskringspartner i Skandinavien, oplyser til Politiken, at tal fra deres norske selskab viser, at 50 procent af nye elbilejere får en skade det første år.

Artiklen i Politiken kan læses her.

Morten Messerschmidt under torsdagens DF-klimakonference på Christiansborg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Opsang fra Messerschmidt til MF-kolleger: Mød op til debatterne i Folketinget

Stadigt færre politikere møder op til debatterne i Folketingssalen. En trist udvikling, mener Morten Messerschmidt

DEBAT | Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er vendt retur til Folketinget efter en pause på 10 år, hvor han sad i EU-parlamentet, og han har bemærket en udvikling, som han finder trist. I et indlæg i Berlingske skriver Messerschmidt, at der i dag er færre folketingsmedlemmer end tidligere, der møder op til debatterne i folketingssalen.

“Især begræder jeg tendensen til, at man lader kolleger fra andre partier “vikariere” for sig. Det er en uskik, at hvert parti ikke taler for sig selv,” skriver Messerschmidt, som selv sætter stor pris på at være i salen:

“For at høre talerne og mærke stemningen, for at få huset ind under huden og danne mig indtryk af kollegaerne. Og naturligvis også for at tage ordet og blande mig. For selv om man ikke er ordfører, er det en fornøjelse at være i salen – i dette historiske rum,” skriver han.

Morten Messerschmidt er klar over, at politikere har en travl kalender. Men spørgsmålet er, om de ikke bruger for meget tid de forkerte steder. Messerschmidt påpeger, at antallet af møder og samråd, der ikke har andet formål end politisk drilleri, er eksploderet. I stedet burde MFerne prioritere Folketinget og dermed vise, at de tager arbejdet med lytte til hinanden, debattere og vise engagement alvorligt:

“Hvis folketingsdebatterne blot bliver noget, der skal overstås, signalerer vi, at det hele i virkeligheden ikke er særligt alvorligt (…) En sådan udvikling er ingen tjent med. For Folketinget er alvor. Det er Danmarks fornemste talerstol,” skriver Morten Messerschmidt i Berlingske.

“Folketinget er alvor. Det er Danmarks fornemste talerstol”

Morten Messerschmidt i Berlingske
Oddset-reklame fra Danske Spil.

Danske Spil har skruet op for tv-reklamer trods løfter om det modsatte

Danskerne har set 81 procent flere bettingreklamer fra Danske Spil siden nytår, viser opgørelse

BETTING | Hvis du synes du har set ekstra mange tv-reklamer fra Danske Spil siden nytår, er der muligvis noget snakken. Børsen fortæller i dag, at Danske Spils eksponering af tv-reklamer overfor danskerne er steget 6 procent i årets første 20 dage, sammenlignet med samme periode i 2019. Indenfor bettingreklamer er 81 procent flere tv-seere blevet eksponeret. Det sker trods løfter fra det statsejede selskab om at skrue ned for antallet af tv-reklamer.

Danske Licens Spils adm. direktør Niels Erik Folmann siger, at han ikke kan genkende tallene, at Danske Spil har brugt færre penge på tv-reklamer i 2020, og at en sammenligning på 20 dage ikke kan bruges til noget.

Skatteminister Morten Bødskov (S) kritiserer Danske Spil:

“Hvis Danske Spil vil gå forrest med et godt eksempel, og det synes jeg, at de skal, så synes jeg også, at de skal tænke sig alvorligt om. Det er tal, der understreger behovet for en grundig diskussion med hele branchen”.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt slog i november til lyd for et totalforbud mod tv-reklamer. Læs her: Morten Messerschmidt: Forbyd tv-reklamer for spil

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard kommenterer på Twitter det seneste ulveangreb hos en fåreavler:

DFs formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter:

POLITISK KALENDER – mandag den 27. januar 2020

08:30 Folketinget afholder Ungdomsparlament

Folketinget arrangerer i dag Ungdomsparlament 2020. Her får 179 særligt udvalgte 8.- og 9.-klasses elever fra Danmark, Færøerne og Grønland mulighed for at være folketingsmedlemmer for en dag.