MORGEN: Partier kræver genforhandling af kulturlivets genåbning | DF: Klimaomstilling skal gå langsommere

0
1601
Isbjørnemor Noel med unge Inuvik i Københavns Zoo. Foto Frank Rønsholt

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Partier kræver genforhandling: Hvorfor skal Zoo og Frilandsmuseet holde lukket?

Nyt afstandskrav ændrer betingelserne for genåbning, mener Venstre, De Radikale, Dansk Folkeparti, De Konservative og Nye Borgerlige

KULTUR | “Det er meget svært at forsvare, at nogle af kulturinstitutionerne skal blive ved med at holde lukket, når afstandskravet er nede på en meter. Hvorfor må man ikke gå rundt på Frilandsmuseet eller på Moesgaard Museum?”.

Det siger DFs Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten. Sammen med en række ordfører fra andre partier mener han, at regeringen bør indkalde til nye forhandlinger, så dele af kulturlivet kan få lov at åbne tidligere end planlagt. Det skal ske som konsekvens af, at Sundhedsstyrelsen har ændret afstandskravet fra 2 til 1 meter siden genåbningsforhandlinger på Marienborg i torsdags.

“Hvis vi havde vidst, hvad vi ved nu, ville vi klart have insisteret på, at f.eks. museer, forlystelsesparker og zoologiske parker skulle have lov at åbne nu,” siger Morten Messerschmidt.

“Hvis vi havde vidst, hvad vi ved nu, ville vi klart have insisteret på, at f.eks. museer, forlystelsesparker og zoologiske parker skulle have lov at åbne nu”

Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten

Venstres kulturordfører Britt Bager peger på både afstandskravet og det faktum, at smittetrykket er faldet:

“Jeg har sagt det direkte til kulturministeren, at der skal bankes i bordet. Hun er kulturens stemme ind i regeringen, og den stemme har jeg ikke kunnet høre,” siger Britt Bager til Jyllands-Posten.

Statsminister Mette Frederiksen ønsker ikke at udtale sig.

Læs mere i Jyllands-Posten her

DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DF om Danmark efter corona: Klimaomstilling skal gå langsommere

Klimaomstillingen må køre i lavere tempo end venstrefløjen ønsker, siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl forud for partilederdebat på TV2 og DR

CORONAKRISEN | Det bliver nødvendigt at trykke på bremsen, både i forhold til øget velfærd og til klimaomstillingen. Det er budskabet fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl forud for aftenens store partilederrunde på TV2 og DR1 om coronakrisen.

DF-formanden siger, at enkelte partiers “drømmerier” om øget velfærd må sættes på pause, og at “den nødvendige klimaomstilling” ikke vil kunne løses så hurtigt, “som nogen politikere på venstrefløjen ønsker det”.

“Men det kan nu også være meget godt med lidt mere realisme på det område,” siger Kristian Thulesen Dahl til TV2.

DF-formanden vil spare på udlændingeområdet men gå efter at friholde laveste indkomster for negative konsekvenser af coronakrisen. Men alle kommer til at mærke konsekvenserne af coronakrisen, understreger han. Derfor skal der “findes en balance mellem kernevelfærden og firmaernes muligheder for at skabe opsving”.

“Det betyder også, at vi ikke bare kan læsse nye skatter og afgifter over på virksomhederne,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Vi kan ikke bare kan læsse nye skatter og afgifter over på virksomhederne”

Kristian Thulesen Dahl til TV2

Læs partiledernes bud på TV2 her

Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Personer i risikogruppe kan måske snart få sygedagpenge

Flere partier – herunder Dansk Folkeparti – vil presse på for at finde en hurtig løsning – også for pårørende

ARBEJDSMARKED | Flere danskere, der er i risikogruppen for at blive alvorlig syg af coronavirus, er bekymrede for deres økonomi disse dage. Men måske er der lys forude. For beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har åbnet for at disse personer måske kan blive en del af sygedagpengesystemet, så de kan undgå at tage på arbejde. Det skriver Ritzau.

Flere partier har lagt pres på ministeren i sagen, og der er nu endelig udsigt til at en pulje 200 millioner kroner til området snart kan blive udmøntet.

Regeringen holder fast på, at det skal løses med sygedagpenge til dem, der er i risikogruppen. Det skal ske med en lægeerklæring,” fortæller Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted til Ritzau.

Det er næsten fire uger siden, at regeringen og Folketingets øvrige partier blev enige om at afsætte pengene.

“Min tilgang til det er, at det er bedre end ingenting, men det er godt nok sent, at de kommer med en løsning,” siger Bent Bøgsted.

Sundhedspersonale viser en COVID-19-test på Roskilde Sygehus. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Yngre indvandrere har tre gange så høj smitte som danskere

Coronasmitte langt mere udbredt blandt yngre med indvandrerbaggrund, viser tal fra Statens Serum Institut

CORONASMITTE | Der er tre gange så mange coronasmittede blandt yngre efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande, som der er blandt etniske danskere i samme aldersgruppe. Det viser tal fra Statens Serum Institut, skriver BT og Berlingske.

“Tallene passer til det billede, vi ser. De viser, at der er en større andel af denne gruppe, som ikke har taget anvisningerne alvorligt,” siger Thomas Benfield, professor og overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, til avisen.

Som ditOverblik.dk skrev i sidste uge udgør indvandrere fra ikke vestlige-lande 18 procent af alle, der er testet positive i Danmark, hvilket er dobbelt så højt som deres andel af befolkningen.

Thomas Benfield mener, at kulturelle forhold spiller ind:

“I de her miljøer får man ikke sine informationer fra danske medier, men fra andre kanaler, for eksempel sociale medier og imamer,« siger han til BT og Berlingske.

Læs mere i BT her

ANDRE NYHEDER

(ARKIV) Magnus som går i 2.G på U-Nord modtager undervisning hjemme via internettet. Foto: Thomas SJørup/Ritzau Scanpix

DR: Skoleledere: Svage retningslinjer lægger op til problematisk skolestart på mandag

DR: Partilederne mødes i corona-debat på torsdag

TV2: Smittetal fortsætter med at falde – 46 nye bekræftet smittede

TV2: Venstre vil give danskerne skattelettelser for 4,5 milliarder her og nu

TWITTER & FACEBOOK

Kristian Thulesen Dahl om sagen mod Inger Støjberg – på Twitter:

Morten Messerschmidt om offentlighedsloven – på Twitter:

Appel til regeringen fra Hans Kristian Skibby – på Twitter:

DF tidligere folketingsmedlem Jeppe Klenitz-Jakobsen er blevet far, fortæller han på Twitter: