Coronavirus sender Storbritannien ud i den værste krise i 300 år

0
1813
Premierminister Boris Johnson taler i det britiske parlament. Foto: JESSICA TAYLOR / AFP / Scanpix

Briterne er dobbelt ramt af den kinesiske virus. De har både Europas værste dødstal og samtidig er de allerede nu begyndt at betale den økonomiske regning

Med 31692 briter, der indtil i dag er døde af corona virus, er Storbritannien det hårdest ramte land i Europa. Og hvor andre lande som Danmark ikke fortæller deres befolkninger, at der skal betales mere i skat for at betale for nødplaner og erhvervsstøtte, så skal briterne allerede nu til at betale mere i skat.

Briterne gør selv regningen for den kinesiske virus op til 300 milliarder pund og den stiger fortsat. I danske kroner svarer det til 2550 milliarder og dermed næsten på samme relative niveau som de danske udgifter. Men hvor vores udgifter bliver til mere gæld, er den britiske regering allerede begyndt at skrive nye skatter ud.

Blandt planerne, der i dag er lækket til britiske medier, er øgede indkomstskatter. Regeringen operer også med nedskæringer i pensionernes vækst – og et toårigt lønstop i den offentlige sektor. Alt sammen planer, der bryder med regeringens valgløfter – og som skyldes udsigten til et underskud på statens finanser på op mod 3000 milliarder kroner alene i 2020.

Økonomisk mavepuster

I dag kom det også frem, at den britiske økonomi alene i marts måned gik tilbage med 5,8 procent og nu befinder sig i en regulær recession. Faldet er det største, der nogensinde er målt – en tænketank kalder det for den værste krise i 300 år. Skatteminister Rishi Sunak erkender, at landet er på vej ud i en alvorlig nedtur, men han vedgår ikke, at hans skattekrav vil gøre krisen værre.

Den britiske regering havde ellers lige gjort sig til af, at nu var man kommet sig så meget efter den sidste finanskrise, at man endelig kunne sige farvel til en række år med en såkaldt austerity rule – eller nøjsomhedsregel – der ganske brutalt bremser de offentlige udgifter. Så sent som i dag holdt en talsmand for regeringen fast i, at nøjsomheden stadig er suspenderet. Men det er regningen altså ikke.

Hvor dyb krisen er, viser den seneste opgørelse fra Bank of England. Den britiske centralbank forventer at tabene fra marts fortsætter og samlet bliver over 12 procent for hele 2020. Det vil altså sige, at alle briterne bliver tilsvarende meget fattigere over året.

Og så er der jo Brexit, hvor afgørende forhandlinger startede i denne uge. Avisen Telegraph skriver, at de to sider er milevidt fra hinanden i både detaljer og principper samt at begge sider forventer, at den anden bøjer af i sidste øjeblik. Og bemærker så tørt, at den forestilling ikke har bund i fakta.

Kilder: BBC, Telegraph, Bank of England.