Minister vil ikke sige ja eller nej til tyske skilte i Danmark

0
1424
Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen

DFs Morten Messerschmidt forsøgte onsdag uden held at få kulturminister Joy Mogensen (S) til at sige klart fra overfor planer om dansk-tyske skilte i Sønderjylland. I Haderslev støtter DF forslag om folkeafstemning om skilte på to sprog

”Er kulturministeren enig i, at skilte i Danmark naturligvis skal være affattet på dansk, og at Europarådets kritik af, at der ikke er opstillet byskilte på tysk ved fire sønderjyske kommuner, derfor er både utidig, ahistorisk og upassende?”.

Sådan lød spørgsmålet onsdag i Folketingets spørgetid fra DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt til kulturminister Joy Mogensen (S). Men han fik ikke noget svar. For kulturministeren vil ikke fortælle, hvad hun selv mener om det kontroversielle spørgsmål, som er kommet på dagsorden, efter at Europarådet i en rapport har kritiseret, at der kun er skilte på dansk i den danske del af grænselandet.

”I Danmark har vi jo givet bemyndigelsen til at kunne træffe beslutninger om eventuelle tosprogede skilte til kommunerne (…)  hvis der skal være tosprogede skilte, så er det noget, der skal ske i god dialog med de borgere, der bor i det område, og at det derfor er en beslutning, der skal træffes lokalt. Hvis man lokalt ønsker at træffe sådan en beslutning, skal der søges dispensation hos Vejdirektoratet, men som udgangspunkt blander regeringen sig ikke i, hvordan kommunerne disponerer,” lød det forberedte ministersvar fra Joy Mogensen.

Intet klart svar

Morten Messerschmidt kaldte svaret ”formalistisk” og gjorde flere forsøg på at få ministeren til at svare klart ja eller nej til, om hun synes om dobbelt-sprogede skilte:

”Der er ikke noget, der forhindrer ministeren i at have en holdning til det her spørgsmål. Dermed forbryder hun sig hverken mod menneskerettighederne, grundloven eller andre erklæringer. Så det ville være rart, om ministeren bare kortfattet, fyndigt ville svare på spørgsmålet: Er hun enig i, at tyske skilte hører til i Tyskland og ikke i Danmark?,” spurgte Messerschmidt, men fik stadig ikke noget svar:

”At sidde meget langt væk fra Sønderjylland og gøre sig klog med Roskildekontekst lokalt og her i kongens København synes jeg er at gøre sig til overdommer over meget lokale forhold og meget, kan man sige, historiske følelser,” sagde ministeren.

”Der er ikke noget, der forhindrer ministeren i at have en holdning til det her spørgsmål”

Morten Messerschmidt i Folketinget

Foreslår folkeafstemning om skilte

I Sønderjylland mener flere, at befolkningen skal spørges til råds om de dobbeltsprogede skilte. SFs medlem af Haderslev Byråd foreslår en folkeafstemning i forbindelse med kommunalvalget, og DFs politiske ordfører i byrådet, Jon Krongård, bakker op.

”Det må være befolkningens holdning, der skal veje tungest, ikke politikernes tanker og følelser,” siger han til Jyske Vestkysten.

Den tidligere mangeårige chefredaktør på den tysksprogede avis Der Nordschleswiger, Sigfred Matlok, bakker op om en folkeafstemning. Han er i lighed med DF modstander af dobbeltsprogede skilte.

”Jeg kan forstå forslaget, men tidspunktet er forkert. Tiden er simpelthen ikke moden,” siger han til Jyske Vestkysten.