Mette Frederiksen: Fortidens udlændingepolitik var en fejl

0
4767
Statsminister Mette Frederiksen taler ved Folketingets åbning. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen erklærede i sin tale ved Folketingets åbning, at fortidens udlændingepolitik var en fejl og at der er kommet for mange udlændinge til Danmark. ”Det viser noget om, hvilken forskel DF har gjort,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl

”Stuerene, det bliver I aldrig!”.

Det var under åbningsdebatten i Folketinget i 1999, at den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen kom med den udtalelse, som alle i Dansk Folkeparti vil kunne citere i søvne.

Poul Nyrup Rasmussen havde det umådeligt svært med Folketingets nye, indvandringskritiske parti, og under en debat, hvor DFs formand Pia Kjærsgaard foreslog, at man skulle kunne hjemsende hele familien, hvis en ung anden- eller tredjegenerationsindvandrer blev ved med at begå grov kriminalitet, kunne han ikke holde sin vrede tilbage.

Han var træt af DFs evige kritik af den slappe udlændingepolitik, som Socialdemokratiet og Radikale førte. Derfor skulle Pia Kjærsgaard og kompagni en gang for alle have at vide, at de aldrig nogensinde ville blive en del af det pæne selskab på Christiansborg. Så fra Folketingets talerstol kiggede han ned på Pia Kjærsgaard og de øvrige medlemmer af Folketingets yngste parti – og kom så med den berygtede sætning:

”Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig – set med mine øjne –stuerene, det bliver I aldrig”.

21 år efter kan man roligt sige, at Poul Nyrup Rasmussen tog fejl. Dansk Folkeparti blev fra 2001 den afgørende støtte for statsminister Anders Fogh Rasmussens VK-regering. Det førte til en markant opstramning i udlændingepolitikken.

Og nu erkender Socialdemokratiet, at den udlændingepolitik, der blev ført frem til 2001, var en fejl. Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tirsdag i sin åbningstale, at udlændingepolitikken har været for slap:

”Mange af de problemer, vi står med i dag, rækker desværre langt tilbage. Alt for mange kom til – alt for mange blev tabt – alt for længe blev det ved. Fortidens udlændingepolitik var en fejl, så enkelt kan det siges. Regeringen vil fortsætte den stramme udlændingepolitik, men vi må gøre mere end det. Vi står med et europæisk asylsystem, som reelt er brudt sammen,” sagde statsministeren.

“Fortidens udlændingepolitik var en fejl, så enkelt kan det siges”

Statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale

“Viser vores indflydelse”

DF’s formand Kristian Thulesen Dahl mener, at statsministerens udtalelser viser, hvordan DF har formået at flytte dansk politik:

”I Folketinget sidder jeg på næsten samme plads, som jeg sad på, da Poul Nyrup Rasmussen sagde at ’stuerene bliver I aldrig’. Når jeg så hører en socialdemokratisk statsminister sige, at den udlændingepolitik, de stod for dengang, var en fejl, så viser det noget om, hvilken forskel vi har gjort i de 25 år vi har været her. For det er os, der har italesat udlændingeproblemerne fra starten, og nu begynder andre partier at sige, at vi havde ret,” siger Kristian Thulesen Dahl til TV2.

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Inger Støjberg (V) under Folketingets åbning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DFs næstformand Morten Messerschmidt mener, at Mette Frederiksen bør få Poul Nyrup Rasmussen til at undskylde sin ”ikke stuerene”-udtalelse:

”Statsminister Mette Frederiksen siger, at udlændingepolitikken er slået fejl. Så synes jeg ærligt talt, hun skulle få Poul Nyrup til at give Pia Kjærsgaard en undskyldning,” skriver han på Twitter.

Morten Messerschmidt på Twitter.