Marie Krarup: Lad kirkerne holde åbent i Påsken

0
5503
Marie Krarup, Indfødsrets- og integrationsordfører, Undervisningsordfører, kirkeordfører, Kirkeordfører, børneordfører, gymnasieordfører, ordfører vedr. det danske og det tyske mindretal. Foto: Steen Brogaard

DFs kirkeordfører Marie Krarup foreslår en særordning, så kirkerne kan holde andagter i påsken, selv om biskopperne har lukket folkekirken for gudstjenester og selv om en ny corona-hastelov vil gøre det muligt at forhindre trossamfund i at bruge deres lokaler

Det er kristendommens største højtid, men når påsken skal fejres om to uger, kan det ikke foregå i kirkerne. Landets biskopper besluttede den 12. marts at aflyse Folkekirkens gudstjenester på grund af coronakrisen, og siden har Folketinget med en af sine hastelove gjort det muligt at forbyde adgangen til offentlige kulturinstitutioner, herunder Folkekirken – et indgreb, der nu udvides til at omfatte alle trossamfund. Kirkerne er nu kun åbne for dåb, begravelser og vielser – og kun med begrænset deltagerantal og uden offentlig adgang.

Men står det til Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup, bør kirkerne kunne holde åbent i påsken. Hun foreslår en særordning, så præster og menighedsråd, der ønsker det, kan holde andagter, hvis de overholder corona-reglerne, dvs. at der ikke må være flere end 10 personer i kirken på samme tid.

”Påsken er kristendommens vigtigste og største højtid. Hvis Jesus ikke var steget op af graven, havde der slet ikke været noget at komme efter i kirken. Det er jo helt absurd, at man gerne må gå i Føtex og Bilka i påsken, men man må ikke gå i kirke,” siger Marie Krarup.

Syv kirkegængere ad gangen

Hun har selv et forslag til, hvordan der kan gennemføres en andagt, uden at coronareglerne overtrædes.

”Hvis jeg var præst, ville jeg Langfredag sætte min organist til at spille ’Hil dig frelser og forsoner’. Så ville jeg stå ved alteret og bede fadervor og lyse en velsignelse, mens kirketjeneren stod ved indgangen og sørgede for, at der kun kom syv personer ind i kirken  ad gangen. Så kunne man komme ind, lytte til musikken og få lyst velsignelsen, og gå igen efter fem-ti minutter,” siger Marie Krarup.

Hun tog spørgsmålet op overfor kirkeminister Joy Mogensen på et ordførermøde i sidste uge, og ved dagens 1. behandling af en ny hastelov med nye corona-restriktioner, pegede DFs ordfører Karina Adsbøl ligeledes på behovet for at kunne bruge kirkerne.

”Jeg forstår ikke, at biskopperne har været så ivrige efter at lukke kirken ned. Det er fint nok med video-gudstjenester, men det er ikke det samme. Jeg vil selv have det meget svært med, hvis jeg ikke kan komme i kirke i påsken,” siger Marie Krarup.