Mail-skandale udløser borgerforslag: ”Stop rigsretssagen mod Inger Støjberg nu”

0
7241
DF mener, at rigsretssagen mod Inger Støjberg skal annulleres omgående. En gruppe borgere har taget initiativ til et borgerforslag med samme budskab. Foto: Carsten Lundager

Borgerforslag kræver rigsretssagen mod Inger Støjberg stoppet, efter afsløringer af, at tusindvis af mails fra chefer i Udlændinge- og Integrationsministeriet og i Udlændingestyrelsen ikke har indgået i undersøgelsen af barnebrudssagen

På to uger har næsten 4000 danskere givet deres støtte til et borgerforslag, der kræver, at rigsretten mod Inger Støjberg skal stoppes.

Borgerforslaget er blevet fremsat, efter at det tidligere på måneden kom frem, at flere års mails fra de øverste chefer i Udlændinge- og Integrationsministeriet og i Udlændingestyrelsen slet ikke har indgået i den såkaldte instrukskommissions arbejde, fordi de er blevet slettet.

Dermed er Folketingets beslutning om at sende Inger Støjberg for rigsretten blevet taget på usikkert grundlag, mener initiativtagerne til borgerforslaget. Det var konklusionerne i en delrapport fra instrukskommissionen – også kaldet barnebrudskommissionen – der førte til, at et flertal i Folketinget den 2. februar besluttede, at Inger Støjberg skal stilles for en rigsret.

“Rigsretssagen blev besluttet INDEN kommissionen havde aflagt deres fulde rapport. Nu er det tilmed kommet frem, at kommissionen ikke har haft adgang til 7 mailbokse fra chefer i ministeriet. Derfor har kommissionen manglet en masse bevismateriale.  Derfor skal rigsretssagen henlægges. Det kan ikke være rigtigt, at der skal nedsættes en rigsretssag, der kommer til at koste mange millioner på et usikkert grundlag,” skriver initiativtagerne.

DF: En skandale

Dansk Folkeparti bakker op om borgerforslaget. Som ditOverblik skrev 8. juni, mener DF, at rigsretten omgående skal annulleres. Det meldte partiet ud, efter at Danmarks Radio i et indslag i DR Søndag afslørede, at fem chefer i Udlændinge- og Integrationsministeriet automatisk har fået slettet deres  mailbokse efter få måneder. Desuden har to andre chefer fået deres mailboks slettet og en ottende har selv været inde og slette ca. 40.000 mails. Konsekvensen er, at vigtig korrespondance mellem cheferne om  barnebrudssagen – Inger Støjbergs beslutning om at adskille asylpar, hvis bruden var under 18 år – ikke har indgået i undersøgelsen af sagen.

”Det er en skandale, at Folketinget har stemt Inger i en rigsret, når man mangler centrale mails fra ledende medarbejdere i ministeriet. Barnebrudskommissionen har ganske enkelt blot kigget på en del af billedet, der end ikke burde gøre at Inger dengang skulle i en rigsret,” sagde Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til ditOverblik den 8. juni.

Minister kaldes i samråd

Formanden for Instrukskommissionen, Peter Mørk Thomsen, har sagt til DR, at “det er helt usandsynligt, at man kunne forestille sig, at vi var kommet frem til et mere forsigtigt bevis-resultat i forhold til de involverede, ved at der skulle komme yderligere mails frem fra slettede mailbokse”.

Men den udtalelse giver Peter Skaarup ikke noget for. Han har bebudet, at han vil kalde justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd.

”At barnebrudskommissionens formand kalder det “usandsynligt”, at de var kommet frem til en anden konklusion, er for mig rystende. Hvordan ved han overhovedet det? Det eneste vi ved nu er, at vi ikke ved så meget. Vi mangler det fulde billede, og Folketinget bør trække rigsretten tilbage. Det bør stå klart for alle,” sagde Peter Skaarup til ditOverblik.

Hvis et borgerforslag skal behandles i Folketinget, skal støttes af 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg. Hvis du vil støtte forslaget, kan det ske her:

Borgerforslag: Stop rigsretssagen mod Inger Støjberg nu