Sverige: Jimmie Åkesson tager første stik i krisen

0
1684
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson taler med pressen før mandagens mistillidsafstemning i Riksdagen. Foto: 10040 Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix

Svenske medier holder sig i reglen for fine til at skrive noget pænt om Sverigedemokraterne, men i denne uge har flere kommentatorer erkendt, at partiets leder Jimmie Åkesson er kommet bedst fra start

Først blev statsminister Stefan Löfven skudt ned fra venstrefløjen, da Sveriges svar på Enhedslisten, Venstrepartiet, stemte for Sverigedemokraternes mistillidsdagsorden. Nu bliver han så stukket ned fra højre, for et af de to midterpartier bag koalitionen vil ikke opgive kravet om fri fastsætning af huslejer i privat nybyggeri. Centerpartiet er begyndt at vakle, men Liberalerna giver sig ikke på det spørgsmål.

De politisk korrekte svenske medier undlader at bemærke, at begge de to oprørske partier i den siddende regeringskoalition ledes af politikere med migrationsbaggrund. Venstrepartiets Mehrnoosh Dadgostar er født i Sverige af iranske forældre, mens Liberalernas Nyamko Sambuni er født i Burundi. Deres fremmedhed er blandt svenske menige socialdemokrater, som ditoverblik.dk har talt med, bestemt et tema.

”Vi har hjulpet dem (migranterne, red.) frem igen og igen. Og det her er takken,” lyder det fra en midaldrende svensk socialdemokrat. Han ønsker at være anonym, for som han siger, så vil hans bemærkninger kun hjælpe ærkemodstanderne hos Sverigedemokraterne (SD).

Venstrepartiets Mehrnoosh Dadgostar. Foto: 62260 Nils Petter Nilsson / TT/Ritzau Scanpix

Bedst i krise

Og der er fremgang for SD. En sammenregning af en række meningsmålinger i sidste uge viste, at det indvandringskritiske parti ligger en paptallerken foran Löfvens socialdemokrater. 24 procent bliver der til Jimmie Åkesson og hans trup, mens socialdemokrater ligger et halvt procentpoint bagefter med 23,5 procent.

I det hele taget er der tilbagegang for regeringsfløjen, og det lille parti Liberalerna falder under den svenske spærregrænse på fire procent. Dermed tegner til et borgerligt flertal for Kristendemokraterna og Moderaterna sammen med SD, hvis Löfven bliver nødt til at acceptere et nyvalg. Med 48 procent af stemmerne rækker det til et flertal af mandater.

I forvejen er det forslag, der udløste krisen, upopulært blandt svenskerne. Ifølge en meningsmåling i avisen Dagens Nyheter er der et klart flertal imod ideen, mens den får opbakning fra mindre end en tredjedel af vælgerne. Det gælder reelt også for de to borgerlige midterpartier i regeringskoalitionen, der bragte det kontroversielle forslag frem.

Kilder: SVT, Expressen, DN