Liselott Blixt: Uværdigt at statsministeren er tavs om krænkelsessag

0
1834
DFs sundheds- og ligestillingsordfører Liselott Blixt. Foto: Carsten Lundager

Berlingske har afdækket en ny sag om omfattende krænkelser mod unge kvinder fra en medarbejder i Socialdemokratiet. Statsministeren vil ikke kommentere sagen. Meget uværdigt, mener Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Liselott Blixt

Syv kvinders beretninger til Berlingske om krænkelser begået af en mand, der indtil efteråret 2020 var ansat i Socialdemokratiets partiorganisation på Christiansborg, er indtil videre blevet mødt med tavshed af Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen.

Statsministeren har ellers om MeToo og krænkelser udtalt at:

“Jeg bakker op om alle de kvinder, der nu siger fra”, og “når alt kommer til alt, starter og slutter det med en kulturændring hos den person, der ikke selv kan finde ud af grænsen. Herefter kommer ledelsesansvaret. Og til sidst må den kvinde eller mand, der oplever overgrebet sige fra. Men det må være i den rækkefølge”.

Det sidste skrev Mette Frederiksen på Facebook den 14. september 2020. Facebook-opslaget var en kommentar til sagen om tidligere overborgmester Frank Jensen (S), der i efteråret måtte trække efter adskillige anklager om krænkelser af kvinder.

Forsiden af Berlingske i søndags. Læs artiklen her

Blev slikket og kysset på sin anden arbejdsdag

Men Mette Frederiksen har foreløbig afvist at kommentere den nye sag. Heller ingen andre ledende socialdemokrater vil kommentere sagerne, der bl.a. omfatter en praktikant på Christiansborg, som på sin anden arbejdsdag i 2020 oplevede, at manden, der har haft ledende positioner i DSU og været ansat i Socialdemokratiet i flere år, pludselig kyssede og slikkede hende i ansigtet. Det skete, da nogle ansatte efter arbejdstid var gået ud for at få en drink. Forinden havde han også udtalt at han “havde lyst til at kneppe hende”.

“Jeg var lige begyndt i praktik, Og så stod han og slikkede på mig. Mod min vilje. Uden nogen invitation. Som om jeg var en ting, han bare kunne tage ejerskab over,” fortalte praktikanten, Hanne Agergaard, søndag til Berlingske.

Den samme mand har også krænket to kvinder, der var ansat i andre partier på Christiansborg, og han har to gange presset sig til samleje med piger på hhv. 15 og 17 år, da han havde en ledende position i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU). I det ene tilfælde truede manden efterfølgende den unge kvinde og hendes familie med en injuriesag, hvis hun gik videre med sagen.

Liselott Blixt: Meget uværdigt

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Liselott Blixt undrer sig over, at statsministeren forholder sig tavs om de nye sager. Hun siger til Berlingske, at hun “undrer sig over, at det er hos de partier, der råber højest om at ændre kulturen, at det samtidig vrimler med sager om sexisme og grænseoverskridende adfærd, som ikke er blevet håndteret af ledelsen”.

“De har et stort fokus udadtil, men de forsømmer at rydde op i egne rækker,” siger Liselott Blixt.

“Det kendetegner statsministeren, at hun gerne vil råbe op på sociale medier, men når der er kritiske historier om hendes eget parti, er hun tavs. Det er meget uværdigt for en statsminister,” siger hun til Berlingske.

Hanne Agergaard, der blev krænket som praktikant, betroede sig efterfølgende til et kvindeligt folketingsmedlem. Derefter blev hun indkaldt til et møde med partiets sekretariatschef og hr- og administrationschef. Her blev hun i følge sin beretning i Berlingske på et første møde mødt med forståelse. Men på et senere møde var det slut med forståelsen. Partiet mente de havde håndteret sagen “efter bogen”. De havde nemlig holdt et møde med krænkeren og “hvis det sker igen, så gør vi noget,” som de forklarede. Da Hanne Agergaard udtrykte kritik af denne løsning, blev hun nærmest skældt ud og  endte med at gå grædende fra mødet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikek kommentere den nye krænkelsessag, der omhandler en tidligere S-ansats krænkelser mod en praktikant og flere piger i DSU. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Pernille Rosenkrantz-Theil blev orienteret, men gik ikke videre

I følge Ekstra Bladet har den nuværende børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil haft kendskab til en af krænkelsessagerne. Manden skulle således have betroet sig til hende om, at han havde haft sex en 17-årig DSUer. I følge Ekstra Bladet bad han Pernille Rosenkrantz-Theil, som på det tidspunkt var folketingsmedlem, om at blive orienteret, hvis Socialdemokratiet blev kontaktet af faderen til pigen. I følge mandens forklaring til Pernille Rosenkrantz-Theil skyldtes det, at faderen var sur over, at den S-ansatte havde været sammen med hans datter. Pernille Rosenkrantz-Theil  gik ikke videre med sagen.

“Jeg gik ud fra, at der var tale om en forælder, der havde skarpe holdninger til sin datters gøren og laden,” siger hun til Ekstra Bladet.

Hele historien i Berlingske kan læses her