LA og K bakker nu op om DF-modstand mod Marrakesh-erklæringen

0
5329
Morten Messerschmidt (DF), her i en samtale justitsminister Nick Hækkerup (S), glæder sig over, at Liberal Alliance og Konservative Folkeparti nu bakker op om DFs modstand mod Marrakesh-erklæringen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Forslag fra Dansk Folkeparti om at trække Danmark ud af Marrakesh-erklæringen blev torsdag afvist af et flertal i Folketinget. Men Morten Messerschmidt glæder sig over, at Liberal Alliance og Konservative nu tilslutter sig DFs modstand mod den omstridte migrations-erklæring.

Dansk Folkeparti gjorde torsdag endnu et forgæves forsøg på at få Danmark ud af Marrakesherklæringen, den omstridte FN-migrationspagt, som Danmark tilsluttede sig i december 2018 sammen med lande fra bl.a. EU og Afrika.

Det skete, da Folketinget behandlede et DF-beslutningsforslag med titlen ”Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks udtræden af Marrakesherklæringen”.

Et stort flertal af partier sagde som ventet nej til forslaget. Men Morten Messerschmidt, der var ordfører på forslaget, kunne alligevel se lyspunkter efter debatten. Det lykkedes nemlig at få de to tidligere regeringspartier Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til at bakke op. Begge partier stod ellers bag erklæringen, som daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tiltrådte på Danmarks vegne i Marokko i december 2018.

”Det er jo opløftende, at Liberal Alliance og Konservative nu støtter Dansk Folkeparti i, at Danmark skal ud. For de var jo med i regeringen, da Danmark tiltrådte erklæringen, og de har derfor stået på mål for, at Lars Løkke Rasmussen tog ned og skrev den under. Dermed er der håb om, at vi på et tidspunkt, når der igen er borgerligt flertal, kan slutte kreds om Venstre og rent faktisk få Danmark ud af Marrakesh-erklæringen,” siger Morten Messerschmidt, som også fik opbakning fra Nye Borgerlige til beslutningsforslaget.

Vil blive løftestang for lempelse

Den 36 sider lange Marrakesh-aftale indeholder en masse fælles målsætninger om migration, ligebehandling, respekt osv. Den skal være med til at styrke kontrollen med den illegale migration, men kritikerne frygter, at den vil føre til øget migration, bl.a. fordi den taler positivt for en multikulturel dagsorden. De danske tilhængere har gang på gang afvist, at aftalen er juridisk bindende, men et lækket dokument fra EU-Kommissionens Juridiske Tjeneste viste sidste år, at EUs jurister anser aftalen for bindende.

Læs mere: Internt EU-notat: Marrakech-erklæringen er juridisk bindende

Læs Marrakesh-erklæringen: Her er FN’s omstridte migrations-pagt

Danmark tilsluttede sig Marrakesh-erklæringen – officielt Global Compact for Migration –  på et møde i Marokko i december 2018. Her ses den i en dansk oversættelse, som Dansk Folkeparti stod for.

Den opfattelse er Morten Messerschmidt blevet yderligere bekræftet i, efter at der i december 2019 blev holdt en større konference om Marrakesh-erklæringen i Schweiz. Her deltog en lang række politikere, internationale institutioner og NGO-organisationer. Helt præcist deltog 90 ministre, 80 internationale organisationer, 200 civilsamfundsorganisationer, 70 flygtninge samt repræsentanter for OECD, Verdensbanken og medlemmer af Europa-Parlamentet, i følge et referat fra den danske udviklingsminister.

”På mødet i Schweiz var man samlet for at diskutere kvotefordelinger osv. Det handlede alt sammen om, hvordan man skal lette migrationen. Det er et bevis på, at man vil bruge erklæringen som løftestang for en hel masse politisk aktivitet, der vil ende med at få betydning. Der vil komme flere møder, hvor man vil vedtage erklæringer, som så vil blive retningsgivende for afgørelser. Så selv om det ikke er en egentlig lov i traditionel forstand, så vil det få betydning for den måde som lovene skal fortolkes på. Derfor bør man være meget bekymret, og derfor bør Danmark træde ud. Ligesom Tjekkiet, Ungarn, USA, Israel og de andre lande, der ikke er med,” siger Morten Messerschmidt.

“Så selv om det ikke er en egentlig lov i traditionel forstand, så vil det få betydning for den måde som lovene skal fortolkes på”

Morten Messerschmidt

“Manifest for indvandring”

Morten Messerschmidt kalder Marrakesh-erklæringen for et ”manifest for indvandring”:

”Hvis man læser det her manifest, så handler det ikke om, at sende folk hjem. Det handler om at lovprise migration, og det handler om at udskamme de oprindelige indbyggere, danskere for eksempel, som ikke bryder sig om at deres land omdannes til et indvandrerland,” siger Morten Messerschmidt med henvisning til, at der i erklæringen tales meget positivt om en multikulturel dagsorden.

For eksempel anbefales det i et afsnit at:

”…støtte multikulturelle aktiviteter gennem sport, musik, kunst, kulinariske festivaler, frivilligt arbejde og andre sociale arrangementer, der vil styrke forståelse og anerkendelse af indvandrerkulturer”.

Tror ikke på løfter

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde under en hasteforespørgsel i december 2018, hvor DF forsøgte at få bremset den danske tiltræden, at aftalen er en fordel for Danmark. I følge Løkke er aftalen nemlig “den første af sin slags, der bredt anerkender, at stater har forpligtigelser til at tage egne statsborgere retur”.

Morten Messerschmidt har dog ikke meget tiltro til, at Marrakesh-erklæringen vil gøre det lettere at sende migranter hjem:

”Det har jeg meget svært ved at forestille mig. Det ville jo i givet fald betyde, at lande som USA, Tjekkiet, Polen og Ungarn skulle have fravalgt muligheden for at sende flygtninge hjem igen. Det er jo ikke ligefrem den praksis, vi ser i de lande, vel,” siger Morten Messerschmidt.

Debatten om DFs beslutningsforslag kan læses her.

Læs Marrakesh-erklæringen på dansk her: Her er FN’s omstridte migrations-pagt

Se DFs beslutningsforslag her: ”Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks udtræden af Marrakesherklæringen”.