Kritik af ældreudspil: 600 mio. kroner rækker ikke langt

0
2661
Ældreminister Thyra Frank fra Liberal Alliance præsenterede i sidste uge et forslag fra regeringen om t bruge 600 mio. kroner mere over fire år på ældreområdet. Foto: Les Kaner

Regeringen vil sætte ind mod ensomhed blandt ældre og styrke rekrutteringen til ældreplejen. Gode intentioner, men 600 mio. kr. over fire år er alt for lidt, mener DFs ældreordfører

600 millioner kroner. Over fire år. I 98 kommuner.

”Det er halvanden millioner kroner i gennemsnit til hver kommune om året. Det rækker ikke langt”.

Sådan siger Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen som reaktion på det ældreudspil, som regeringen præsenterede i sidste uge. 600 millioner kroner ekstra vil regeringen sætte af til ældre på den kommende finanslov. Pengene skal gå til to ting:

  • 400 millioner kroner til bekæmpelse af ensomhed blandt ældre.
  • 200 millioner kroner til ”kommunernes udfordringer med at rekruttere medarbejdere til ældreplejen”.

Ældreminister Thyra Frank (LA) forklarer på regeringen.dk om indsatsen mod ensomhed:

”Vi har et ansvar for at hjælpe de ensomme ældre bedre, end vi allerede gør. Det skal ikke være et tabu at føle sig ensom, men det er det stadig i den ældre generation. Derfor skal vi gøre mere for at finde dem og hjælpe dem med at bryde ensomheden”.

Kun råd til meget lille indsats

Jeppe Jakobsen er enig med Thyra Frank: Ensomhed og rekruttering til ældreplejen er to af de vigtigste problemer lige nu:

”Dér har Thyra Frank heldigvis lyttet til os. Men det afsatte beløb rækker kun til en meget lille indsats. Hvis man vil løse disse problemer, skal der noget mere til,” siger DFs ældreordfører og uddyber:

”Det vigtigste man kan gøre i forhold til ensomhed er at give hjemmehjælperne noget luft i hverdagen. Der skal være tid til at drikke en kop kaffe med hr. Hansen, når man kan se, at han er ensom og trænger til en snak. Det kræver flere folk, så hverdagen ikke bliver så stramt styret. Det vil så igen have en positiv indvirkning på rekrutteringen, fordi det bliver et fag, hvor der er tid til, at man være noget for andre mennesker,” siger Jeppe Jakobsen.

Om de 50 mio. kroner, der skal bruges til rekruttering, siger han:

”Det står slet ikke mål med de problemer, man har med at tiltrække folk ude i kommunerne. Det kan selvfølgelig være, at regeringen har fundet et Columbusæg, så det kan gøres for så lidt. Det tror jeg dog ikke, så mit svar er, at det er alt for lidt,” siger Jeppe Jakobsen.

”Det vigtigste man kan gøre i forhold til ensomhed er at give hjemmehjælperne noget luft i hverdagen”

Jeppe Jakobsen (DF), ældreordfører