Kristian Thulesen Dahl: Drop sololøbet, Mette Frederiksen. Vi har ikke et etpartistyre

0
2765
DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl appellerer til statsminister Mette Frederiksen: I stedet for at køre sololøb, bør regeringen nu inddrage de øvrige partier i arbejdet med at bringe Danmark gennem coronakrisen

Nu må statsminister Mette Frederiksen (S) droppe sololøbet og invitere de øvrige partier med til forhandlinger om coronakrisen og genåbningen af Danmark. Det er budskabet fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i et debatindlæg i Berlingske.

Debatindlægget kommer dagen efter, at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fortalte danskerne om regeringens planer for en forsigtig genåbning af Danmark. Statsministeren havde kort forinden orienteret partilederne fra Folketingets øvrige partier om planerne på et Skype-møde. Flere af dem havde også fået en kort briefing søndag aften pr. telefon.

Men der havde ikke været forhandlinger og partilederne har ikke set de tal og data, der ligger til grund for regeringens beslutninger. På trods af, at statsministeren på et pressemøde i sidste uge sagde, at regeringen ville arbejde “meget, meget tæt” sammen med Folketingets partier, og at hun ville tale med de øvrige partiledere i løbet af ugen.

“Epidemien bekæmpes bedst med lys i forhandlingslokalerne”

Regeringens sololøb er det seneste døgn blevet kritiseret af stort set alle borgerlige partiledere. Og det får nu Kristian THulesen Dahl til at sende en appel til statsministeren:

“Epidemien bekæmpes bedst med lys i forhandlingslokalerne. Det er kernen i det samarbejdende folkestyre. Så min appel til regeringen i dag er: Inddrag i stedet for at køre solo. Lad os fortsætte med i fællesskab at nedkæmpe den lumske epidemi. Debatten om genåbningen viser allerede, at det er noget skidt med splid og uenighed. Danskerne vil gerne have klare anbefalinger,” skriver han i Berlingske.

“Epidemien bekæmpes bedst med lys i forhandlingslokalerne”

Kristian Thulesen Dahl i Berlingske

Han konstaterer, at det sagtens kan lade sig gøre at have en åben debat om strategien. For det er en anderledes krise end normalt:

“Vi taler ikke om terror eller krig. Der er ikke en fjende, som vi bekæmper. Derfor skal håndteringen også indrettes derefter. En virus lytter ikke med. Vi kan faktisk godt have en ordentlig og god debat om, hvordan vi bedst gør tingene og finde fælles løsninger,” skriver Kristian Thulesen Dahl.

Uforståeligt sololøb

DF-formanden kalder det uforståeligt, at regeringen har valgt at håndtere tingene selv, i stedet for at søge de fælles løsninger. Mette Frederiksen skal huske, at Danmark har en etpartiregering, ikke et etpartistyre, skriver han.

“Jeg roser gerne statsministeren for at agere med myndighed. Men det er jo så sandt, som det er sagt: Vi har i Danmark en »etpartiregering«. Vi har ikke et »etpartistyre«. Skal statsministeren derfor regne med velvilje, er tiden kommet til, at hun inviterer partierne ind i det rum, hvor politikken formes. Ind til en reel diskussion af de forslag, der kommer op,” skriver Kristian Thulesen Dahl.

“Vi har i Danmark en »etpartiregering«. Vi har ikke et »etpartistyre«.”

Kristian Thulesen Dahl i Berlingske

Han fastslår, at det er i en krisesitution, at der brug for fællesskab og politisk samarbejde:

“Nu skal vi i fællesskab under kontrollerede former forsøge at genåbne Danmark. Og vi skal fortsat følge myndighedernes anvisninger. Balancen er afgørende. DF møder med en positiv tilgang: At vi sikrer folkesundhed, erhvervsliv og arbejdspladser, så vi også bagefter har råd til den fælles velfærd. Vi møder med ønsket om, at vi skal stå sammen. Som partier – som befolkning. Men også med ønsker til, hvordan tingene skal gøres.
Det sværeste står foran os. Men fællesskabet er vores styrke. Ved at stå sammen kan vi klare opgaven,” skriver Kristian Thulesen Dahl.

Indlægget i Berlingske kan læses her.