Krig i Ukraine: Flertal godkender øget militært bidrag til Nato

0
1253
På grund af den russiske invasion i Ukraine var Folketinget torsdag aften samlet for at vedtage, at Danmark øger sit militære bidrag til Nato. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Danmark skal mindske sin afhængighed af russisk gas, hvis sanktionspolitikken overfor Rusland skal være effektiv. Derfor bliver det nødvendigt at gå på kompromis med den grønne omstilling, mener Dansk Folkeparti

Der var fuldtonet støtte fra Dansk Folkeparti, da et stort flertal i Folketinget torsdag aften stemte ja til at øge Danmarks militære bidrag til Nato. Kun Enhedslisten og venstrefløjspartiet De Frie Grønne stemte imod.

Det øgede bidrag består bl.a. i at Danmark vil sende tropper og kan stille op til 20 F-16 kampfly, en fregat og et transportfly til rådighed for Nato.

Beslutningen blev truffet torsdag aften – mindre end døgn efter, at Rusland indledte en invasion i Ukraine.

Forsyningssikkerhed

Men der er også brug for andet end militær oprustning, fastslog Dansk Folkepartis forsvarsordfører Kristian Thulesen Dahl, da Folketinget behandlede regeringens udspil om øget militærbidrag.

For Danmark og EU er alt for afhængig af russisk gas. Rusland leverer ca. 40 procent af den gas, der bruges i EU. Derfor skal der findes alternative leverandører, hvis sanktionspolitikken overfor Rusland skal være effektiv , uden at miste den folkelig opbakning, konstaterede Kristian Thulesen Dahl.

”Hvis vi skal sikre opbakning til sanktionssporet, så kræver det, at danske familier kan se, at det tjener formålet, og med allerede stigende energipriser, er det noget, regeringen må udvise den allerstørste opmærksomhed omkring. Vi skal afsøge alle muligheder for at øge vores forsyningssikkerhed i forhold til energi,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

“Vi skal afsøge alle muligheder for at øge vores forsyningssikkerhed i forhold til energi,” sagde DFs forsvarsordfører Kristian Thulesen Dahl. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kommer ikke uden om olie og gas 

Derfor – fastslog han – bliver det nødvendigt at gå på kompromis med den grønne omstilling:

”Vi må sige det, som det er: Den grønne omstilling løser vores problemer på lang sigt, men ikke på kort sigt. På kort sigt løser vi det kun ved at få øget vores leverancer af fossile brændsler – olie og gas – fra andre steder end Rusland. Det bliver man nødt til at tage med i den her diskussion, i forhold til at sikret, at sanktionssporet får den effekt og troværdighed, som det skal have,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Ud over det øgede Nato-bidrag, har Folketinget også givet regeringen sin støtte til, at danske soldater kan operere med et udvidet mandat. Konkret betyder det, at danske tropper i yderste konsekvens må skyde først.